Ron DeSantis kormányzó a nyilvánosság előtt tartott ceremónián úgy fogalmazott,

Florida a józan ész menedékhelyeként és a normalitás bástyájaként marad meg.

Az állam vezetőjének aláírásával törvényerőre emelt szabályozások között szerepel, hogy Floridában megtiltják a kiskorúakon végzett nemátalakító orvosi beavatkozásokat, a műtéti és gyógyszeres eljárásokat egyaránt.

A jogszabály általánosan megtiltja, hogy nemváltoztató orvosi eljárásokat állami forrásokból finanszírozzanak.

Egy másik jogszabály előírja, hogy az iskolákban sem tanárok, sem diákok nem kényszeríthetők arra, hogy olyan, a nemre utaló névmást használjanak, amely nem egyezik a születéskori nemmel.

Transznemű diákok rendszerint elvárják az iskolájuktól, hogy a választott nemüknek megfelelően utaljanak rájuk, illetve sok esetben ezt az iskola írja elő többi diákja és tanárai számára.

Az aláírt floridai jogszabályok között van egy, amely a gyermekek védelmére hivatkozva betiltja azt, hogy gyerekek látogassanak úgynevezett "drag show"-kat, amelyeket általában transznemű női előadók tartanak, többnyire kihívó öltözékben.

Ron DeSantis kormányzó aláírta azt a törvényt is, amely előírja, hogy a nyilvános mosdókat és öltözőket csak a megjelölt nemhez tartozók használhatják, és megtiltja, hogy azokban ellenkező neműek önkényesen megjelenjenek.

Ez a jogszabály azokra a vitákra reagál, hogy elsősorban oktatási intézményekben a transznemű diákok használhatják-e a biológiai nemüktől eltérő mosdókat zuhanyzókat és öltözőket.

Két éve a magyar kormány is foglalkozott népszavazási kezdeményezésében a kiskorúak nemátalakító kezelésével

Az erre vonatkozó népszavazást meg is tartották a parlamenti választásokkal egyidőben 2022-ben. A harmadik kérdés ugyanis úgy szólt, hogy „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?”

Nemátalakító műtéteket ma csak azokon a csecsemőkön végeznek, akik eleve úgynevezett interszex-testtel (hermafroditaként) születnek. (A Háttér Társaság adatai szerint a társadalom 1,7 százaléka ilyen testtel él.) Az orvosok gyakran azt javasolják a szülőknek, hogy az interszex újszülötteken műtéti és egyéb orvosi beavatkozásokat hajtsanak végre, azaz már felcseperedésük előtt tüntessék el az egyik vagy a másik nemi jellegre utaló szervet.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője a Népszavának elmondta, hogy ezek a kezelések eddig is csak orvosi és pszichiátriai vélemény alapján voltak elvégezhetők. Adataik szerint 2010 és 2013 között mindössze 145-en kérelmezték nemük és nevük megváltoztatását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, 2017. január 1. és 2020. május 28. között pedig 197-en kérelmezték ezt.

Nélkülözi a hatékonyságot a kormány népszavazási játéka

Egy népszavazás lebonyolítása költséges dolog. Az egyik fő kérdés ezért a népszavazásokkal kapcsolatban az, hogy az adófizetők pénzét jól költené-e el a kormány, ha olyan kérdésekre vár "nem" választ, amelyekre a már hatályban lévő törvények szerint eleve "nem" a válasz. Bővebben >>>