Zavarba hozta Olaszországot a többek között Michelangelo világhírű Dávid-szobrát őrző, híres firenzei Galleria dell'Accademia múzeum német igazgatója, Cecilie Hollberg egy idézettel, aki a tömegturizmus hátrányai miatti aggodalmát fejezte volna ki egy sajtótájékoztatón a botrányt okozó kijelentésével. Úgy fogalmazott:

Ha egy város prostituálttá vált, nehéz újra szűzzé tenni


Mint mondta, Firenze nagyon szép, azonban fontos lenne, hogy visszatérjen a lakóihoz, és ne hagyja, hogy összenyomja a tömegturizmus. Ehhez azonban szerinte már késő van, a gazdasági előnyök fontosabbak, emiatt nem lehet megfékezni a turisták számát – idézi a Die Welt

A múzeum élére 2015-ben kinevezett német történész kijelentése felháborodást keltett Olaszországban, ezért később a Galleria dell'Accademia közleményben kért bocsánatot. Az igazgató a szóhasználat miatt úgy magyarázkodott, hogy a „prostituált” kifejezést rosszul használta, mert egyébként szereti a várost és arra gondolt, hogy Firenzének a felelős turizmus példaképévé kell válnia.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter azonban nem elégedett meg ezzel, mivel „komolynak és sértőnek” minősítette a múzeumvezető megjegyzéseit, és bejelentette, hogy fontolóra veszi a megfelelő intézkedéseket. 

Firenze alpolgármestere, Alessia Bettini is élesen bírálta a nyilatkozatot, mondván, hogy „ha Firenze prostituált, akkor felmerül a kérdés, hogy a város lakói egy prostituált gyerekei, a turisták pedig a prostituált vásárlói”.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök – Firenze egykori polgármestere – pedig kijelentette, hogy a múzeum igazgatójának le kell mondania. Amellett, hogy elismerte: Olaszországban valóban nagyok a tömeges turistaáradat okozta problémák, amely nemcsak Firenzét, hanem más városokat is érint, különösen Velencét.

Harmadik országból hoznának munkaerőt

Ausztriában a turisztikai munkaerőhiány már az ország jólétét fenyegeti – mutatott rá egy interjúban Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár, aki teljesen új megoldásokat szorgalmaz az osztrák turisztikai ágazatot sújtó akut munkaerőhiány kezelésére, például a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának növelésével. Jelenleg a legtöbb harmadik országbeli turizmusban dolgozó állampolgár Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából érkezik. Az olyan országok, mint a Fülöp-szigetek, manapság már nemzetközi szinten helyezik el a szakképzett munkaerőt, és kifejezetten az egész világ számára képeznek ki turisztikai alkalmazottakat. Most rajtunk a sor, hogy nyissunk feléjük – mondta az államtitkár, aki rugalmasabbá tenné a szezonális foglalkoztatást, bár szerinte ez nem fog egyhamar bekövetkezni. A Der Standardnak kifejtette: a turizmusban dolgozók hiánya végső soron a megszokott jólét elvesztésével járhat.