Az Európai Unió nagykövetei szerdán elvi megállapodásra jutottak az Oroszország elleni 13. szankciós csomagról, amely csaknem 200 szervezetet és személyt érint, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek Moszkvának fegyvereket beszerezni vagy ukrán gyermekeket elrabolni.

Az unió soros elnöki tisztét betöltő Belgium az X-en azt közölte, hogy ez „az EU által eddig elfogadott legátfogóbb csomag".

A Reuters szerint az új csomag keretében 193 személy kerül fel az EU-ba való utazástól vagy ott végzett üzleti tevékenységtől eltiltottak listájára, azonban konkrét gazdasági ágazatokkal szemben nem lépnek fel ezúttal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a csomag elfogadását és az orosz hadigépezeten való nyomás fokozására szólított fel.

A legfrissebb intézkedések keretében kereskedelmi korlátozást vezetnek be az orosz hadsereget segítő kínai, indiai és észak-koreai vállalatokkal szemben, amelyek tiltott alkatrészeket, technológiákat és rakétákat szállítanak.

Emellett az orosz védelmi ipar által használt számos technológiára és elektronikai cikkre vonatkozó exportkorlátozásokat is kiterjesztették.

A nagykövetek hat hónappal meghosszabbították a jelenlegi szankciórendszert is, amely körülbelül kétezer magánszemélyt és vállalatot tartalmaz.