Charlie Weimers EP-képviselő szerint pártjának más lehetőségeket kellett mérlegelnie Orbán Viktor ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos álláspontja miatt. A Svéd Demokraták vezető törvényhozója pénteken a Politiconak adott írásbeli kommentárjában felvetette, hogy kivonhatja képviselőit a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójából, ha ahhoz fideszes képviselők csatlakoznak.

Korábban Orbán Viktor nyíltan kifejezte, hogy csatlakozni kíván az ECR-hez, amelyet Giorgia Meloni pártja és a lengyel Jog és Igazságosság ural. Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök viszont nyitott a Fidesz csatlakozására. Meloni és Orbán szoros kapcsolatot alakított ki az Európai Tanácsban, az olasz miniszterelnökre egyre inkább hídként tekintenek Budapest és Brüsszel között – írja a Politico.

Orbán és Morawiecki megjegyzései arra kényszerítettek minket, hogy felmérjük a lehetőségeinket, többek között azt, hogyan biztosíthatjuk, hogy az ECR atlantista és Putyin-kritikus frakció maradjon, valamint milyen más lehetőségek vannak a kormányzó pozícióban lévő konzervatív pártok számára

– fejtette ki álláspontját Weimers. Az Európai Parlamentben 12 fideszes képviselő ül, de ők nem kötődnek egyetlen politikai családhoz sem, mivel 2021-ben „kiléptek” a jobbközép néppárti frakcióból egy jogállamisági vita során.

Egy felmérés szerint az ECR még a Fidesz bevonása nélkül is a harmadik legnagyobb frakcióvá válhat az Európai Parlamentben a júniusi választások után, ami nagyobb befolyást biztosít a szavazatok befolyásolására és a befolyásos pozíciók megszerzésére, miközben nyomást gyakorolhat az Európai Bizottságra. A képviselőcsoport szétszakadása azonban akadályozná ezeket az esélyeket.

Az északi országokban a Magyarországról alkotott képet súlyosan rontották az orosz invázió kezdete óta hozott döntések, beleértve azt is, hogy nem voltak hajlandók ratifikálni Svédország NATO-kérelmét.

Lehetséges hogy Orbán csatlakozik, de pártjának mindenképpen meg kell változtatnia az álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban

– mondta Roberts Zile lett EP-képviselő, az ECR egyik vezető alakja, a Parlament alelnöke.

Giorgia Meloni EP-képviselői kissé óvatosabban fogalmaztak, mondván, hogy bármilyen döntés csak a júniusi választások után születik. Carlo Fidanza uniós törvényhozó szerint a következő lépés az, hogy Orbán Viktor zöld utat adjon Svédország NATO-csatlakozási kérelmének: „Nem akarunk elveszíteni senkit, nagyobbá akarjuk tenni az ECR-t anélkül, hogy elveszítenénk a tagjainkat, ez a kihívás, és Meloni ezt képes is lesz megvalósítani.”