A parlamenti állásfoglalás hosszasan részletezi, hogy a Lukasenka-rezsim által elkövetett bűnöket – írja az Eurológus, amely kiemeli, hogy a képviselők a leghatározottabban elítélik a korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, a rossz bánásmód és kínzásokat politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását. Ezen túl ismételten szolidaritását fejezi ki az EP „a bátor belarusz nép és a civil társadalmi szervezetek tagjai iránt, akik szabadságukat és életüket veszélyeztetve is kiállnak a szuverén, szabad és demokratikus Belarusz mellett".

A dokumentumban benne van, hogy

sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

 

A Belaruszról szóló vitában egyébként Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is elítélően szólt az elnyomó rendszerről. Sőt, kijelentette, hogy

a Lukasenka-rezsim nemzetközi biztonságot ássa alá, mert mesterségesen gerjesztett migránshullámokkal kétszer is megpróbálták destabilizálni az EU-t.

Szvjetlana Cihanouszkaja a belarusz ellenzék száműzetésben élő vezetője is felszólalt és elmondta, férje 19 év börtönbüntetést kapott, de hat hónapja semmi hírt nem kapott róla. A gyermeke pedig pénzt kért tőle azért, hogy vásároljon egy tankot, hogy kiszabadítsa az édesapját.

Az állásfoglalást egyébként 453 képviselő szavazatával fogadták el, ellene mindössze 21-en szavaztak.

Ezek között volt 12 fideszes képviselő közül a jelenlévő hat: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

Szijjártó Péter nem az oroszokkal egyeztetett, ürgebőr sem volt rajta

Ha oroszokkal akar tárgyalni a külgazdasági és külügyminiszter, akkor elmegy Moszkvába. Bővebben >>>

Szijjártó Péter máris reagált

Ez ugyanaz a testület, amelynek több tagját korábban korrupció miatt tartóztatták le? – kérdezi Facebook-posztjában.