A demitáriánus étrend alapja a hús és tejtermék fogyasztásának felére csökkentése. Ezzel az újszerű ötlettel még a károsanyag kibocsájtást is csökkenteni lehet, valamint betartása is könnyebb, mint a vegán opció – írja az Euronews

Az ENSZ által készített tanulmány szerint a nitrogénszennyezés is visszaszorítható a demitáriánus étrendnek köszönhetően. A tanulmány a környezetszennyezés csökkentése és az emberi egészség megőrzésének érdekében javasolja az európai átlagos hús-és tejtermékfogyasztás felére csökkentését, valamint a növényi alapú étrendre való áttérést. 

Erre azért is van szükség, mert a kutatók szerint az európai élelmiszerrendszer – élén az állattenyésztéssel – a leginkább felelős a kontinens 80 százalékos nitrogénkibocsátásáért.

Ezzel ellentétben a növényi termékek termesztése sokkal hatékonyabb, hiszen kevesebb földet és műtrágyát igényelnek. Ahhoz, hogy a növényi étrendre való átállás sikeres és népszerű lehessen, komoly anyagi forrásokkal kell támogatni az ügyet.

A tanulmány emellett a nitrogéntartalmú trágya felhasználásának és tárolásának jobb szabályozását is sürgeti. Ez alapján a nitrogén megkötésére irányuló hatékonyabb szennyvízkezelés szintén csökkentené a kibocsátást. 

„Elemzésünk szerint a nitrogénhulladék 2030-ig történő felére csökkentésére irányuló törekvések közül a demitáriánus megközelítést (a hús- és tejfogyasztás felére csökkentése) tartalmazó intézkedések érték el a legjobb eredményt” – mondta Mark Sutton professzor, az a brit Ökológiai és Hidrológiai Központ munkatársa és az Appetite for Change egyik szerkesztője.

Elvérzett a műhús? – Hanyatlóban a vegán piac

Elképzelhető, hogy amint útjára indult, máris hamvába holt a műhús műfajának divatja? Legalábbis egy növényi alapú szalonnákat és kolbászokat gyártó brit cég úgy véli, hogy a vegán ételek is épp a „kézműves sörök” sorsára jutnak. Bővebben --->

(Kiffer Anna)