A Trump-adminisztráció győzelmet hirdetett, miután a Kraft Heinz, a Skittles, a General Mills és a Coca-Cola bejelentette, hogy kivonja termékeiből a mesterséges színezékeket, illetve a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot már az idén ősszel nádcukorral helyettesítik.  A Fehér Ház méltatta a vállalatokat, amelyek „megküzdenek az amerikaiakat sújtó krónikus egészségügyi válsággal” – írta a CNN.

Táplálkozási szakértők és a közegészségügyi kutatók szerint azonban ez csak felhajtás.

Úgy vélekednek, hogy a vállalatok eddig csak a teljesítménybeli változtatásokat hajtották végre, amelyek közül sok régóta váratott magára a természetes összetevők iránti fogyasztói kereslet miatt. Eközben a kormányzat egészségügyi ellátásra, kutatásra és közegészségügyi programokra szánt finanszírozást csökkenti, amely ellentétes az amerikaiak egészségesebbé tételére irányuló kijelentésekkel

„Ezek csak kozmetikai változtatások, amelyeknek nincs egészségügyi hatásuk. Csupán lehetővé teszik a MAHA emberei számára, hogy azt mondják, győzelmet arattak”

– mondta Dr. Barry Popkin, az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi professzora. 

„Ez csak PR.”

Az egészségvédők szerint Robert F. Kennedy Jr.  szintetikus színezékekre való összpontosítása eltereli a figyelmet az ultrafeldolgozott élelmiszerekről, amelyek nagyrésze sóval, cukorral és zsírral teli, és ez krónikus betegségeket vált ki.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az amerikai élelmiszer-ellátás akár 70 százalékát is kitehetik, chipseket, édességeket, fagylaltokat gyakran összefüggésbe hozzák az elhízással, a rákkal, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és más egészségügyi rendellenességekkel.

Kennedy „válságosnak” nevezte ezen élelmiszerek könnyű elérhetőségét, de a „Make America Healthy Again” bizottság még nem hozott semmilyen jelentős intézkedést az ultrafeldolgozott élelmiszerek csökkentésével kapcsolatban.

A kőolaj tartalmú szintetikus színezékeket gyakran használják arra, hogy az élelmiszereket és italokat élénk színűvé és vonzóvá tegyék a vásárlók, különösen a gyermekek számára. 

Ezek azonban potenciális negatív hatással lehetnek az állati és emberi egészségre, beleértve a rák kockázatának növekedését. Januárban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) betiltotta a 3-as számú vörös színezéket az élelmiszerekben, italokban és a lenyelt gyógyszerekben.

Kennedy nyomást gyakorolt az élelmiszeripari vállalatokra, hogy önként távolítsák el az összes ételfestéket a termékeikből, sokan azonban évek óta elhagyták a szintetikus színezékeket, az egészségügyi aktivisták nyomására vagy azért, mert például Kalifornia, Virginia és Nyugat-Virginia betiltotta illetve korlátozta azok használatát.

Például mind a Kraft Heinz, mind a General Mills már jóval korábban eltávolította az adalékanyagokat a legtöbb termékéből.

Mérgező élelmiszert eszünk, garantált a betegség: naponta hét új vegyszer jelenik meg

Az európai fogyasztók étrendjében brutálisan megnövekedett az ilyen táplálékok aránya, és az ezekkel bevitt vegyszerek mérgezik az emberiséget. Míg az 1960-as években „mindössze” 200 ezer vegyszert ismertek a tudósok, ez a szám napjainkra 200 millió fölé ugrott. Erről itt olvashat >>>