Három nappal a bizonytalan politikai helyzetet teremtő franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások után Emmanuel Macron elnök szerdán felszólította a köztársasági politikai erőket, hogy hozzanak létre egy stabil és plurális többséget az ország számára, tekintettel arra, hogy senki nem tekinthető a választások győztesének.

A köztársasági elnök először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi második fordulója óta, amelyet az európai parlamenti választásokon a pártja által június 9-én elszenvedett vereségre hivatkozva írt ki, és amelyet szerinte „senki nem nyert meg”.

Egyetlen politikai erő sem szerzett kellő többséget, és a választásokból kikerült tömbök vagy koalíciók mind kisebbségben vannak

– írta az államfő a regionális sajtóban szerdán közzétett levelében, miközben ő maga Washingtonban tartózkodik a NATO-csúcstalálkozón.

Emmanuel Macron ezért arra szólított fel „minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjenek őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében, az ország számára”.

Nem csattant el a radikális pofon, de nagy a bizonytalanság Franciaországban

Sokáig az volt a kérdés, megszerezheti-e az abszolút többséget a francia Nemzetgyűlésben a Marine Le Pen és Jordan Bardella által vezetett radikális Nemzeti Tömörülés. Végül azonban váratlanul a harmadik helyre csúsztak vissza, a baloldali összefogás és az Emmanuel Macron-vezette Együtt is megelőzte őket. A szakértő szerint a helyzet faramuci, de Le Pennek és Macronnak is van minek örülni.