Az indiai kabinet november 29-én, szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, hogy 11,8 trillió rúpiát (142 milliárd dollárt, azaz közel 50 ezer milliárd forintot) költsenek az ingyenes élelmiszerprogram öt évvel történő meghosszabbítására, amely mintegy 800 millió kedvezményezettet érint.

Az új terv január 1-jétől lép életbe – közölte Anurag Thakur tájékoztatási miniszter újságírókkal egy újdelhi tájékoztatón.

A fejlemény hetekkel azután következett be, hogy Narendra Modi miniszterelnök megígérte, hogy meghosszabbítja a programot, hogy megvédje a fogyasztókat a magas élelmiszeráraktól. Az ebben a hónapban öt kulcsfontosságú államban tartandó választások és a jövő évi országos választások előtt, amikor Modi harmadik ötéves ciklusára pályázik, a lépés némi politikai előnyt jelenthet a kormány számára –számolt be róla  a Bloomberg.

Az élelmiszer-minisztérium által összeállított adatok szerint a rizs kiskereskedelmi ára az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal  ugrott meg Delhiben, míg a búza körülbelül 7 százalékkal drágult.

Az ingyenes élelmiszerprogram keretében, amely először a világjárvány idején indult, mintegy 800 millió indiai állampolgár kap havonta 5 kilogramm búzát vagy rizst. A terv nagyon népszerű volt, és széles körben elismerik, hogy a kormányzó Bharatiya Janata Pártnak segített abban, hogy tavaly választásokat nyerjen néhány államban.

A kormány már korlátozta a búza, a rizs és a cukor kivitelét, hogy fenntartsa az alapvető élelmiszerek helyi ellátását. A választók megnyerése érdekében a Modi-kormányzat emellett növelte a főzőgáz és a műtrágya támogatását. Más támogató intézkedéseket is fontolgat, például a kisgazdáknak nyújtott készpénzosztás növelését és olcsóbb lakáshiteleket.

India 8 százalékos gazdasági növekedése sem lesz elég az üdvösséghez

Miközben India növekedése meghaladja a többi nagy gazdaságét, az ország nem teremt elég munkahelyet az évente több millió újonnan belépő ember számára. Bővebben --->