Egyre több ételkiszállító futárt támadnak meg Dublinban, ezért fokozott elővigyázatosságra szólítják fel egymást. Írországban ugyanis egyre durvább az utcai helyzet, tinédzserekből álló bandák követnek el erőszakos cselekményeket, és nemcsak a futárok, hanem a turisták sincsenek biztonságban – írja a VG.hu.

A bandák szinte mindig ugyanazt a „receptet” követik,

„kamurendeléssel” kihívják a futárt, majd amikor megérkezik, kövekkel, üvegekkel dobálják meg, és ezt addig csinálják, amíg földre nem esik, végül elveszik a közlekedési eszközét.

Egy futár a minap arról számolt be, hogy előfordult már késelés is, de egy kollégáját nemrégiben meglőtték, de lényegében minden nap történik közel végzetes erőszakos támadás.

A Világgazdaság arról is beszámolt, hogy egy névtelenséget kérő bolíviai futár azt mondta, miközben júliusban az East Wallnak nevezett városrészben haladt, egy vízzel teli, súlyos palack a nyakán találta el. Megszédült, hányt, és vért köhögött. Két klinikán járt, és még mindig lábadozik. 

A közösségbe tömörült futárok egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem pusztán a motorokra, biciklikre mennek az elkövetők, számtalan olyan eset van ugyanis, amikor magáért a támadás öröméért csinálják a tettesek, és nagyokat röhögnek a szerencsétlen helyzetbe jutott futárokon.

Az eddigi legdurvább, egy gyilkossági esett tavaly történt, egy per során azonban az ír esküdtszék felmentette George Gonzaga Bentót, aki önvédelemből leszúrta a 16 éves Josh Dunne-t.

A futár azt mondta, egy kést használt, hogy megvédje magát, amikor egy csoport fiatal rátámadt, a banda tagja volt Dunne.

 futárokon kívül a turisták sincsenek biztonságban, így az ír kormány folyamatosan figyelmezteti az embereket, hogy senki ne járkáljon éjszaka egyedül. 

A futárok közben arról számoltak be, hogy dupla réteg ruhában dolgoznak, vastag sálakkal védik a nyakukat a késes támadások miatt, de kést és csavarhúzót is magukkal visznek a munkába, ha esetleg arra kerülne a sor, hogy meg kell védeniük magukat.

 

 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.