Donald Trump volt amerikai elnök ezúttal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: bátorítja Oroszországot azoknak a NATO-tagállamoknak a megtámadására, amelyek nem teljesítik a katonai szövetséggel szembeni pénzügyi kötelezettségeiket.

A politikus a dél-karolinai Conwayben tartott kampánygyűlésén arról is beszélt, hogy jöttéig a NATO teljesen össze volt omolva.

Azt mondtam: mindenki fizetni fog. Erre ők: na, és mi lesz, ha nem fizetünk? Akkor is meg fogtok védeni? Mire én: nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Egyáltalán nem. Nem hitték el a válaszomat" – idézte Donald Trump nyilatkozatát a CNN.

Fehér Ház máris reagált Donald Trump kijelentéseire, azokat szörnyűnek és őrültségnek nevezve. Továbbá felidézték Joe Biden jelenlegi amerikai elnök, a NATO megerősítésére tett erőfeszítéseit.

Biden elnök helyreállította a kapcsolatot NATO-szövetségeseinkkel, és erősebbé tett bennünket (…) Gyilkos rezsimek invázióinak bátorítása legközelebbi szövetségeseink ellen szörnyű és őrült dolog. Mindez veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, valamint a globális stabilitást

– jelentette ki Andrew Bates, a Biden-kormány szóvivője.

Még a Fehér Ház élén állva Donald Trump korábban többször is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok túl sokat fektet be a NATO-ba, sőt azzal is fenyegetőzött, hogy az ország kivonul az észak-atlanti szövetségből. 

Megkongatták a vészharangot, karnyújtásnyira lehetünk az újabb világégéstől

A németek, svédek, britek és a norvégok után újabb NATO-ország figyelmeztet: Dánia titkosszolgálata erősen feltételezi, hogy Putyin növeli a katonai tömbre nehezedő nyomást, ezért komolyan készülni kell a háborúra. A nemzeti hadseregek megerősítése és a polgári mozgósítás mellett a klímaváltozás elleni fellépést sürgetik.

A részletekről ITT írtunk bővebben.