A véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter az X közösségi oldalon.

Az október elején bevezetett intézkedések eredetileg november másodikáig voltak érvényben.

Csehország Lengyelországgal és Ausztriával egyeztetve október 4-én vezetett be ellenőrzéseket a szlovák határon a megnövekedett migrációs nyomásra hivatkozva.

Amíg ténylegesen nem fog működni a külső schengeni határok védelme, az illegális migráció következményeit kénytelenek leszünk megoldani a belső határokon

– írta Vít Rakusan.

A miniszter egy hete – azóta, hogy Németország bejelentette a cseh határ védelmének meghosszabbítását – jelezte a cseh-szlovák határ ellenőrzésének várható meghosszabbítását.

Csehországba tartó illegális bevándorlók megnövekedett száma miatt a prágai kormány tavaly szeptember végétől idén februárig egyszer már elrendelte a szlovák határszakasz fokozott védelmét, ami komoly bírálatokat váltott ki Pozsonyban.

A cseh hatóságok szerint a jelenlegi helyzet jobb, mint a tavalyi, és az ellenőrzések fenntartására elsősorban a környező országok intézkedései miatt van szükség. 

(via MTI)

 

„Jó, hogy végre ellenőrzünk, de lehet, hogy túl későn” – szigorítanak a határokon a németek

Feltartóztatnák az embercsempészettel járó illegális migrációt, ezért a németek szigorítják a határellenőrzéseket több ország irányából. Ezzel a szövetségi kormány ráléphet arra az útra, amelyet a polgárok évek óta várnak: olyan migrációs politikára válthatnak, amely bizalmat teremt azzal, hogy gátat vet a terroristák beáramlásának. Bővebben --->