Marian Jurecka cseh miniszterelnök-helyettest lemondásra szólították fel, miután kiderült, hogy a minisztériumában tartott karácsonyi parti annak ellenére is folytatódott, hogy Prágában aznap korábban egy fegyveres 14 embert ölt meg – írja a Politico.

A miniszter korábban azt mondta, hogy a lövöldözés hírére este 9 órakor idő előtt befejezte a partit, de később elismerte, hogy visszatért a folyamatban lévő rendezvényre, amely aztán késő éjszakáig tartott. „Csak este fél hétkor értesültem a teljes körű eseményről” – fűzte hozzá. 

A dühös ellenzék a lemondását követeli

„Este 7 órára egész Európa tudta, hogy mi történt. Hogyan lehetséges, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács, amelynek miniszterek, köztük Jurecka is tagja, tagja nem tudott róla? Nem tudom, milyen más érvet kellene felhozni a lemondás mellett. A miniszterelnök azt mondja, hogy sajnálja. Sajnálom az áldozatokat és családjaikat, de nem sajnálom Jurecka urat” – mondta Karel Havlícek, az ellenzéki ANO párt képviselője.

Jurecka bocsánatot kért, és vasárnap azt mondta, hogy kész megfontolni a lemondását „a rossz ítélőképesség és az üggyel kapcsolatos kommunikáció” miatt, de visszavágott az ellenzéki vádaknak: „Sajnálom, ez egy rossz döntés volt, de nem hazudtam.”

Hiba volt. Bocsánatot kért. Ha úgy éreztem volna, hogy nem lehet miniszterelnök-helyettes, már megtettem volna a szükséges lépéseket

– mondta Petr Fiala miniszterelnök.

A Kereszténydemokraták párt, amelynek Jurecka is tagja, kedden a pártvezetés ülésén vitatja meg a helyzetet. A fegyveres december 21-én a prágai Károly Egyetemen 14 embert ölt meg.