Egy német férfit saját elmondása szerint 29 hónapon belül 8 különböző vakcinával 217 alkalommal oltottak be a Covid-19 vírus ellen. A kutatók ebből 134 oltást tudtak igazolni.

Az eddigi eredmények szerint az „oltáshalmozónak” a rengeteg vakcina ellenére teljesen normálisan működik az immunrendszere, kiváló egészségnek örvend

- írja a német Bild hírmagazin.

A vizsgálatot végzők szerint a koronavírus elleni antitestek jelentősen magasabb mennyiségben voltak jelen szervezetében, mint azoknál, akik csak három védőoltást kaptak, az immunrendszere nem károsodott a sok oltóanyagtól, más kórokozókkal szemben normál módon működött.

A 62 éves magdeburgi férfi sajtóhírek alapján került a figyelem középpontjába.

Egyedi esetről van szó, amelyből nem lehet következtetéseket levonni, a történtek ellenére senkinek nem javasolt az úgynevezett túloltás

- hívják fel a figyelmet a szakértők. 

Ha valaki ugyanis már rendelkezik elegendő antitesttel, nem tudja tovább növelni a védettséget további védőoltással, de nőhet a kockázata az oltás mellékhatásainak.

Szakértők szerint az alapvető immunitást teljesen elegendő, a kockázati csoportoknak és a 60 év felettieknek továbbra is az évenkénti, őszi emlékeztető oltás az ajánlott.