Még májusban épült meg az első, csikk alapú garamszentkereszti útszakasz, amely hagyományos és elektromos cigaretta tölteteket is tartalmaz. Mára az EcoButtnak hála havonta fél tonna csikk gyűlik össze, amely további anyagokkal keverve akár 1000 négyzetméter útszakasz megépítéséhez is elegendő. 

Ezt a programot vette alapul a pozsonyi önkormányzati hulladékgazdálkodási vállalat (OLO), amely bejelentése szerint 2024-től új lendülettel kezdi gyűjteni és újrahasznosítani az eldobott csikkeket – írja a Euronews. 

Az újrahasznosítás létfontosságú, hiszen a filterek műanyagot tartalmaznak, ezért 15 évig tart míg a természetben lebomlanak.

A decemberi karácsonyi vásáron a szlovák csoport el is kezdte tesztelni azokat a speciális dobozokat, amelyben már együtt lehet gyűjteni a hagyományos, a modern és az e-cigarettákat is. A tervek szerint ezeket az utak aszfaltozásához fogják felhasználni, amely kapcsán a SPAK-EKO és az említett EcoButtal fognak együttműködni. 

Ha egy fesztivál, egy futóverseny, egy piac vagy más városi rendezvény látogatói egy speciális konténerbe dobják a cigarettacsikkeket, nemcsak a környezet tisztaságához, hanem az ilyen típusú hulladékok újrahasznosításához is hozzájárulnak

 - mondta Martina Čechová, az OLO körforgásos gazdaságért felelős vezetője.

A lépés azért is fontos, mivel ezek a káros anyagok 7000 féle toxikus, rákkeltő anyagot tartalmaznak. Ha az eső talajba mossa az eldobott csikkeket az tovább jut a vizeinkbe és termőtalajba, ezzel mérgezve a biológiai rendszerünket. Egyetlen cigaretta csikk 5 liter vizet is képes megfertőzni – írja a Felvidék.ma. 

Egy ismert vegyülettel kétszer nagyobb eséllyel lehet letenni a cigit

Egy orvosi folyóiratban megjelent kutatás szerint a nikotinpótlóknál is hatékonyabbak a cytisine tartalmú gyógyszerek.Bővebben--->