Chevron amerikai olaj- és gázipari vállalat megállapodást kötött kisebbik versenytársa, a Hess Corporation megvásárlásáról 53 milliárd dollárért. 

A tranzakció teljes összege az adóssággal együtt eléri a 60 milliárd dollárt

– áll a Chevron hétfői közleményében. Az ügylet várhatóan 2024 első felében zárul le.

A Chevron a Hess részvényét 171 dollárért vásárolja, ami a papír elmúlt 20 nap átlagárához képest 10,3 százalékos felárat jelent.

A Hess felvásárlása több mint 10 százalékkal növeli a Chevron olaj- és gáztermelését. A második negyedévben a Chevron kitermelése napi 3 millió hordó kőolaj-egyenértékű (boe) volt, míg a Hess napi 387 000 hordó kőolajat termelt.

Mike Wirth, a Chevron vezérigazgatója korábban a Financial Timesnak adott interjújában bírálta a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) előrejelzéseit, amelyek szerint a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet a folyó évtized végén tetőzik. A Chevron-vezető szerint ez egyáltalán nincs így. „Lehet persze forgatókönyvekkel előállni, de mi a való világban élünk” – jegyezte meg.

 

 

 

Trükkel kerülik ki az olajvállalatok klímakötelezettségeiket, egyre több a klímaper

A világ 21 vezető fosszilis vállalatának évente legalább 209 milliárd dollár összegű kártérítést kellene fizetnie a klímaváltozás okozta károkért és veszteségekért. Bővebben --->