Tehetős családból származó etoni és oxfordi diákként elkényeztetett fenegyerek is lehetett volna, családi tragédiák miatt azonban szociálisan érzékeny konzervatív, mégis szabadelvű politikus lett belőle. 

David Cameron kezdetben határozottan ellenezte, hogy népszavazást tartsanak a brit EU-tagságról, és csak azután másította meg véleményét, hogy a Nigel Farage vezette függetlenségi párt, a UKIP a konzervatív párt túlélését kezdte veszélyeztetni. A kormányfő meggyőződéssel vallotta, hogy a referendummal könnyedén „lesöpri a kérdést az asztalról” – amint azt a Financial Times is megjegyezte.

A UKIP azóta eltűnt a történelem süllyesztőjében, majd vele egy jó időre David Cameron is, aki a népszavazás után, 2016 októberében kiköltözött a Downing Street 10. alól.

Bármit is ért el hatéves kormányzása alatt, a világ örökre úgy fog rá emlékezni, mint arra az emberre, aki kivezette az Egyesült Királyságot az Európai Unióból

– jegyezte meg távozása után a BBC. Cinikus sírfelirat egy olyan politikus esetében, aki egyszer megfogadta, hogy pártja soha többé nem fog „Európával foglalkozni”. Kétségtelen, hogy David Cameron nem így kívánt bekerülni a történelembe – elevenítette fel az euronews.

Kicsoda Nagy-Britannia frissen kinevezett külügyminisztere? 

  • „A nyafogás nem szerepelt az étlapon” – mondta saját, „boldog” gyermekkoráról David Cameron. A négy gyermek közül harmadikként született 1966. október 9-én Londonban. Élete első három évét Kensingtonban és Chelsea-ben töltötte, majd egy vidéki parókiára költöztek Newburybe.
  • Hétéves korában David egy előkelő előkészítő iskolába került, ugyanabba, ahol korábban Edward és András herceg tanult. Utána – a családi hagyomány alapján – Eton következett. Neve az etoni diáklapba is bekerült azok után, hogy egy római kiránduláson, ahol skót dudára táncolt, kificamította a lábát.
  • David Cameron volt az első konzervatív vezető a hatvanas évek eleje óta, aki Nagy-Britannia egyik legpatinásabb, tandíjas iskolájába, Etonbe járt. Felmenői IV. Vilmosig vezethetők vissza, így szegről-végről az uralkodói család távoli rokona.
  • Mielőtt Oxfordba ment volna filozófiát, politikát és közgazdaságtant tanulni, szünetet tartott. Rövid ideig egy sussexi konzervatív képviselő fullajtára volt, majd három hónapot Hongkongban töltött egy hajózási ügynök alkalmazásában. Vonaton tért haza a Szovjetuniót átszelve, Kelet-Európa érintésével.
  • Oxfordban „jól akarta érezni magát”, ezért kerülte a diákpolitikát – mondta róla akkori barátja. Helyette David Cameron volt a Brasenose College teniszcsapatának kapitánya, és belépett a Bullingdonba.
  • A Bullingdon Club – ahol a frakk hétköznapi viseletnek számított – féktelen tivornyáiról és mértéktelen ivászatairól híresült el. Egy józan pillanatukban készült egy fotó a tagokról: David Cameron és mások mellett George Osborne későbbi pénzügyminiszter, valamint Boris Johnson későbbi kormányfő is a kicsiny, elit és zárt közösségbe tartozott.
  • A diploma megszerzése után egy rövid ideig azon vívódott: újságíró vagy bankár legyen, majd jelentkezett a konzervatívok álláshirdetésére. A kutatási osztály keresett egy elszánt jelentkezőt.
  • „Úgy tudom, ma David Cameronnal fognak találkozni” – hívta fel az állásinterjú reggelén, 1988 júniusában egy soha meg nem nevezett férfi a Buckingham-palotából a Konzervatív Párt központi irodáját. „Mindent bevetve próbáltam lebeszélni arról, hogy a politikára fecsérelje idejét. Nem jártam sikerrel. Azért jelentkeztem, hogy tudják: egy igazán figyelemre méltó fiatalember fogja önöket felkeresni” – közölte a névtelen az uralkodó rezidenciájáról. Cameron váltig állítja: nem tudott a hívásról, és arról sem, ki volt a tárcsázó, ellenfelei viszont felrótták neki, hogy ilyen hátszéllel könnyű volt a csúcsra jutni. 
  • Az új munkahelyén – ahol szorgalmasnak és eszesnek tartották – bevált. Társaival együtt neki tulajdonították a Munkáspárt adótervei elleni támadás kidolgozását, amely váratlanul John Major javára döntötte el az 1992-es parlamenti választásokat.
  • Rövid ideig a belügyminiszter tanácsadója volt, majd hét évig a Carlton ITV tévétársaság kommunikációs igazgatója. A cégvezérrel beutazta a világot. Michael Green ezek után igazgatósági beosztásra is „alkalmasnak találta”, helyette azonban Cameron a parlamenti választásokon indult. Első próbálkozásán, 1997-be elbukott, az akadályt azonban második nekifutásra, 2001-ben sikerrel vette, és bekerült az Alsóházba.
  • Csaknem tizenegy évig vezette a Konzervatív Pártot. Az újkorban ennél hosszabb időt csak Stanley Baldwin, Lady Margaret Thatcher és Sir Winston Churchill töltött a poszton. 
  • Egy derűs, befogadó jövőképet próbált kialakítani az országról, amelyben a toryk az egészségügy és a környezetvédelem érdekeit képviselik.
  • A 2008-as bankválság idején azzal érvelt, hogy Nagy-Britannia „kevesebből is többet tud kihozni”. Rugalmassága tette lehetővé számára, hogy politikai ellenfeleivel is szövetségre lépjen. A liberális Nick Clegg-gel például megalakította a háború utáni első koalíciós kormányt.
  • Felesége, Samantha Cameron, Sir Reginald Sheffield lánya. A pár 1996-ban kötött házasságot. Három gyermekük van: Nancy, Arthur és Florence, aki nem sokkal azután született, hogy a család beköltözött a Downing Streetre. Az első gyermekük, Ivan, súlyos fogyatékosként született és 2009 februárjában meghalt.
  • Kormányzásának legnagyobb válságát – a brexit előtt – a skót függetlenségi referendum váltotta ki 2014-ben. Később kénytelen volt bocsánatot kérni a királynőtől. Lehallgatták ugyanis, amikor azt mondta Michael Bloomberg New York-i polgármesternek: őfelsége „dorombolt”, miután arról tájékoztatta, hogy a skótok elvetették a függetlenséget.
  • David Cameron kedvenc zenei stílusa az indie rock és előadói: a The Killers, a The Smiths, a Radiohead és a Pulp.
  • Most Rishi Sunak úgy döntött, hogy a nagy kormányátalakítás részeként David Cameront nevezi ki külügyminiszternek, aki a tisztséget örömmel vállalta. Cameron azonban nem parlamenti képviselő, nem tagja az Alsóháznak, ezért először nemesi rangot kapott, „az Egyesült Királyság bárói méltóságát” élethossziglan. Ezzel bekerült a Lordok Házába, és így minden akadály elhárult miniszteri kinevezése elől.

Ettől minden brit dobott ma egy hátast: visszatér a korábbi miniszterelnök

Meghökkentő fordulatot vett a nagy brit kormányalakítás: David Cameron lesz az új külügyminiszter. Rishi Sunak kormányfő nemrég még azt mondta, hogy Cameron egy kudarcba fulladt status quo része, most pedig „visszahozza mentőtutajként”. Bővebben --->