Az állami tulajdonban lévő,  Duna partján fekvő Kozloduj erőmű hétfőn megkezdte az amerikai Westinghouse Electric Corporation által gyártott nukleáris üzemanyag használatát – írja az ellenzéki The Moscow Times.

Az  atomerőmű az ország villamos energiájának több mint egyharmadát termeli. Eddig orosz fűtőanyagot használtak a 2 működő, szovjet építésű 1000 megawattos reaktorhoz.

Hétfő reggel a legrégebbi reaktor is csatlakozott az országos villamosenergia-hálózathoz, miután 43 Westinghouse által gyártott fűtőelemet töltöttek a reaktorba. 

Az új üzemanyagtípusra való átállási a fokozatosság miatt várhatóan négy évet vesz igénybe.

Kozloduj még 2022-ben  Oroszország ukrajnai invázióját követően kötött megállapodást Westinghouse-al és a Framatome-al (EDF francia energiaipari óriáscég leányvállalata), hogy helyettesíteni tudják az Oroszországból érkező szállítmányokat. 

A teljes körű inváziót megelőzően Bulgária, amely a  NATO és az EU tagja is, szinte teljes mértékben az orosz energiaellátástól függött, de azóta diverzifikált.

A kozloduji erőmű második reaktorát a Framatome üzemanyagával fogják ellátni. Emellett a 2030-tól két amerikai építésű  atomreaktort telepítenek Kozlodujba.

Bulgárián kívül Csehország, Szlovákia és  Magyarország is kötött nukleáris üzemanyag-ellátási megállapodást a Westinghouse-al és a Framatome-al.

Közel volt a nukleáris balesethez a zaporizzsjai atomerőmű

Egy ukrán drón az energetikai létesítmény kiképzőközpontjának tetejét találta el.
Bővebben--->