Ecuadorban szombat estére kiszabadult az összes, a latin-amerikai ország börtöneiben a rabok által túszul ejtett börtönőr és börtönalkalmazott - jelentette be az ecuadori büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő országos szervezet (SNAI).

Daniel Noboa elnök az X platformon üdvözölte a hírt, és köszönetet mondott a rendőrségnek és a fegyveres erőknek.

A kormány egyúttal bejelentette, hogy a hadsereg folytatja műveleteit az országban, hozzátéve, hogy a héten már több mint ezer embert vettek őrizetbe.

A csaknem 180 börtönalkalmazottat és börtönőrt a hét elején ejtették túszul az országszerte kirobbant börtönlázadások során az Ecuador középső részén lévő Azuay, Canar, Cotopaxi, Tungurahua és Loja tartomány, valamint a partmenti Esmeraldas és El Oro büntetésvégrehajtó intézeteiben.

A világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. Kedden fegyveresek élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe Guayaquil kikötővárosban, és túszul ejtettek több újságírót és alkalmazottat.

A tavaly november óta hivatalban lévő Noboa a héten 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket, valamint 60 napos szükségállapotot hirdetett ki az országban.

 

 

 

Élő adásban támadtak a csuklyás banditák

Fegyveresek rontottak be az ecuadori TC televízió stúdióiba adás közben, lövöldözést és sikolyokat is lehetett hallani. Előző nap Daniel Noboa elnök szükségállapotot hirdetett ki. >>>