Az egyesült államokbeli Nevada határán fekvő, kaliforniai Bodie-t 82 éve egy lélek sem lakja.

A környéken 1861-ben kezdték az arany kitermelését, és ez az iparág nemcsak ásványkincset termelt, hanem óriási profitot is, így a 20 bányásszal indult Bodie-nak 20 év elteltével már 10 ezer lakosa volt – írja a Dívány.

A KALIFORNIAI TELEPÜLÉS EBBEN A KÉT ÉVTIZEDBEN ÉLTE A FÉNYKORÁT, MIKÖZBEN MESSZE FÖLDÖN AZ EGYIK LEGHÍRHEDTEBB CÍMET IS MEGSZEREZTE MAGÁNAK.

Bodie ugyanis az egyik legveszélyesebb, törvények nélküli településsé vált, ahol nemcsak az arany csillogott, hanem a férfiak szeme is, hiszen tucatszám álltak rendelkezésre a prostituáltakkal teli bordélyházak, illetve megannyi játékterem és ópiumbarlang is települt Bodie-ba, a családok mellett pedig 

RABLÓKTÓL, FEGYVERESEKTŐL, BOLTTULAJDONOSOKTÓL ÉS A VILÁG MINDEN ORSZÁGÁBÓL ÉRKEZŐ EMBEREKTŐL NYÜZSGÖTT A VÁROS.

Bodie-ban lenni nemcsak életveszély, de buli is volt, az aranyéletnek azonban lassacskán vége szakadt. Az 1880-as éveket követő évtizedekben, miután a bánya már nem hozott annyi profitot, egyre kevésbé számított vonzó helynek.

A lakosság száma fokozatosan csökkenni kezdett, végül 1930-ban már egy teremtett lélek sem élt Bodie-ban, de sorsa igazából az 1960-as években pecsételődött meg, akkoriban a környéken végleg megállt az élet. 

ENNEK ELLENÉRE AZONBAN MA IS LÁTHATÓ AZ AKKORI ÁLLAPOTÁBAN, AZ ÁLLAM UGYANIS EMLÉKPARKKÁ NYILVÁNÍTOTTA.

A város 170 épülete még ugyanúgy áll, mint akkor, köztük az iskola, a templom és a bank maradványai. 

 

Az, hogy a település a világ legjobban megőrzött szellemvárosává vált, a térség kivételes klímájának és az alacsony páratartalomnak köszönhető.