Az MHRA a közelmúltban jóváhagyta a SKYCovion nevű, Gates által támogatott új Covid-oltást is, amelyet 18 év felettiek számára engedélyeztek. Az alapítvány jelentős részesedéssel rendelkezik a Pfizerben és a BioNTechben gyógyszergyárban.

2021 júniusában az MHRA meghosszabbította a Pfizer/BioNTech mRNS-oltások sürgősségi engedélyét a 12 és 15 év közötti gyermekek számára az Egyesült Királyságban. A döntés az ügynökség klinikai vizsgálati adatain alapult, amelyek a vezérigazgató, Dr. June Raine állítása szerint bizonyították a Pfizer vakcina biztonságosságát és hatékonyságát ebben a korcsoportban, az előnyök pedig meghaladják a kockázatokat. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy az állítás ellentmond egy másik, kisebb méretű tanulmány eredményeinek, amely azt mutatta, hogy az érintett gyermekek körében magas a mellékhatások aránya.

A Pfizer klinikai vizsgálatában 1127 gyermek vett részt, de csak 1097-en fejezték be a vizsgálatot. Az FDA nyilvánosan elérhető információi nem tartalmazzák a visszalépések okait. Ezen aggodalmak ellenére az MHRA sürgősségi engedélyt adott a Pfizer/BioNTech vakcina gyermekeknél történő alkalmazására.

Az ember, aki mindehez is ért

Az a tény, hogy Bill Gatesnek mind a Pfizerben, mind a BioNTechben vannak pénzügyi érdekeltségei, valamint ő az MHRA elsődleges finanszírozója, kérdéseket vet fel a döntéshozatali folyamatban fennálló esetleges összeférhetetlenséggel kapcsolatban.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány 2002-ben részesedést szerzett a Pfizerben, és 2020 szeptemberében növelte értéküket a médiában való népszerűsítéssel. A CNBC-nek adott interjú során Gates kifejezte bizalmát a Pfizer vakcina iránt, jóllehet nem rendelkezik hivatalos orvosi vagy tudományos képesítéssel. Ezenkívül az alapítvány 55 millió dollár értékben vásárolt részvényeket a BioNTech-ben, röviddel a Covid-19 világjárvány 2019-es kezdete előtt.

WHO: soha nem fogunk igazán felépülni a világjárványból

Közel 36 millió embernek okozhattak krónikus egészségügyi problémákat a koronavírus-járvány hosszú távú következményei, vagyis a "hosszú Covid" tünetegyüttes Európában - közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden Koppenhágában tartott sajtótájékoztatóján. Bővebben >>>