A tárcavezető szerint világosan meg vannak határozva a Belarusz elleni katonai fenyegetések forrásai. Mindazonáltal további információkat nem említett az atomfegyverek esetleges bevetésével kapcsolatban.

Viktar Hrenyin hangsúlyozta, a dokumentum pontosan meghatározza a szövetségesek felé vállalt kötelezettségeket is.

Oroszország tavaly óta taktikai atomfegyvereket állomásoztat Belarusz területén. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyan hangsúlyozta, hogy ezek a harceszközök Moszkva ellenőrzése alatt állnak, belarusz hivatali partnere, Aljakszandr Lukasenka később azonban úgy fogalmazott, hogy amennyiben agresszió érné országát, nem fog habozni ezen fegyverek bevetését elrendelni.

Lukasenka, aki lehetővé tette, hogy az Ukrajnát 2022. február 24-én megtámadó orosz csapatok átvonuljanak az országa területén, tavaly kijelentette, hogy az atomfegyverek telepítését elrettentésnek szánja a lehetséges agresszorokkal szemben.

Aljakszandr Lukasenka az év végén Szentpéterváron tett látogatást, és arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – legalábbis szerinte – lassan kezdi belátni a politikai rendezés szükségességét. Azt mondta, itt a lehetőség, hogy 2024-ben megoldást találjanak az ukrajnai konfliktusra. Hogy hogyan, arról ITT olvashat bővebben.