Peter Hanke a Bécsi Gazdasági Ügynökség elnöke szerint Bécset világszerte zöld, élhető és nemzetközi metropoliszként tartják számon, a klíma- és környezetvédelem terén felettébb aktív és innovatív cégekkel.

A Sencsennel való együttműködés megnyitja az utat a bécsi cégek és startupok zöld technológiákon alapuló projektjei előtt a Távol-Kelet felé és intenzívebbé teszi a két város kapcsolatát, valamint a tudáscserét.

Az együttműködés célja, hogy Bécs megmutassa Sencsennek, miként támogatják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a klímasemlegességet célzó projekteket, az osztrák főváros cégei pedig részesülhessenek a kínai régió növekedéséből és innovációs potenciáljából.

Kép: Economx.hu

Sencsent a kínai gazdasági növekedés egyik motorjaként tartják számon, ahol relatív magas az életminőség. Az 1980-ban különleges gazdasági zónaként kijelölt városnak ma körülbelül 17 millió lakosa van, ezzel Kína harmadik legnépesebb városa. Hongkonggal, Kantonnal (Kuangcsou) és Makaóval része a Gyöngy-folyó deltájánál kialakult megarégiónak.

A Bécs és Sencsen közti szándéknyilatkozat nyolc hónapon belül már a harmadik ilyen megállapodás –

korábban Bangkokkal és Sanghajjal írt alá szándéknyilatkozatot az osztrák főváros.

Uschi Kainz, a Bécsi Gazdasági Ügynökség Marketing és Kommunikációs osztályának vezetője, az ügynökség sajtószóvivője az Economx érdeklődésére közölte,

Sencsen egy különleges gazdasági zóna, a Greater Bay Area részeként pedig nagy jelentőséggel bír Bécs számára gazdasági együttműködés, tapasztalatcsere és cégek letelepedése szempontjából.

Mindkét város hasonló témákra fókuszál – élettudományok, egészségügy, IT, környezetvédelem, smart city és kreatív iparágak.

Ugyanakkor nem történt pénzügyi megállapodás. A Szándéknyilatkozat együttműködésről szól, a személyi és intellektuális erőforrások ráfordításáról valamint a jó gyakorlatok megosztásáról – Uschi Kainz a kommunális technológiákat hozta fel példaként.

A szándéknyilatkozat megalkotásában nem vettek részt konkrét cégek, azonban azt a két város és azok külföldi cégek letelepedését segítő ügynökségei kötötték

- fogalmazott.

Megtudtuk, hogy a kínai fél az említett tudáscsere során vásárokon, konferenciákon és olyan startup fesztiválokon vesz részt, amilyen a június elején megrendezett ViennaUP nemzetközi startup fesztivál, ugyanakkor cégek érdeklődése esetén természetesen támogatási szolgáltatásokkal is segítenek az osztrákok. 

Egyébként a Bangkokkal és Sanghajjal megkötött megállapodások hasonlóak a Sencsennel kötött Szándéknyilatkozathoz. Ezek is Bécs és partnervárosai erősségeire fókuszálnak: az információs- és kommunikációs technológiára, a smart city megoldásokra, az élettudományokra és a startup ökoszisztémákra - nyilatkozta portálunknak a sajtószóvivő. 

Kép: Economx.hu

Korábbi összefoglaló cikkünkben írtunk arról, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kormányzásának meghatározó eleme a „kínai álom” névre keresztelt vízió. A Kommunista Párt politikai ideológiáját átitató elképzelés elsődleges célja a nemzeti megújulás megvalósítása 2049-ig, a Népköztársaság megalapításának százéves évfordulójáig. A tervezet legékesebb példája az ázsiai kontinenst Európával összekötni kívánó széleskörű Egy Övezet Egy Út infrastrukturális projekt, melynek Magyarország büszke tagja.