A pontos számok alapján összesen 765 antiszemita és 137 iszlamofób bűncselekményt regisztráltak a biztonsági hatóságok januártól márciusig. Ehhez képest 2023 azonos időszakában 558 antiszemita és 124 iszlámellenes bűncselekmény történt.

Mindezt a német szövetségi kormány árulta el Christoph de Vries kereszténydemokrata (CDU) parlamenti képviselő kérdésére. A 2022-es évhez képest pedig mindkét területen közel megduplázódtak a számok, akkor ugyanis 2641 antiszemita bűncselekményt tartottak nyilván, míg tavaly már 5154-et, az iszlámellenes incidensek száma pedig 1464-re nőtt a korábbi 610-ről – írja a V4na.com.

A belpolitikus de Vries határozott és konkrét intézkedéseket sürgetett az emelkedő számokra tekintettel. Mint mondta, a képviselőcsoportja azt szeretné elérni, hogy egy pártokon átívelő intézkedéscsomagot alkossanak meg a kormánypárti frakciókkal. A kereszténydemokraták és a keresztényszocialisták azt javasolták, hogy minősítsék ismét bűncselekménynek, ha a terrorista-, és bűnszervezetekkel szimpatizálnak.

Felix Klein, a német kormány antiszemitizmusért felelős biztosa azt mondta, hogy a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta példátlanul megemelkedett az antiszemita bűncselekmények száma Európában, és Irán támadása után is erre lehet számítani. Hasonló megállapításra jutott Güner Balci, Berlin Neukölln kerületének integrációs biztosa is, akinek kerületében a lakosság nagyrésze szimpatizál a Hamásszal.

Ezzel párhuzamosan azonban a Németországi Muszlimok Koordinációs Tanácsa arra panaszkodott tavaly novemberben, hogy a muszlimokat is egyre több támadás éri a közel-keleti háború kitörése óta.

 

Franciaország kíméletlenül fellép az antiszemitizmussal szemben

A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának összesítése szerint az antiszemita cselekmények száma 1676-ra ugrott 2023-ban, szemben a 2022-es 436-tal.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->