Svéd kutatók bizonyították, hogy egy egyszerű, elterjedt vérvizsgálat éppen olyan jó lehet az Alzheimer-kór kimutatására, mint a gerincvelői folyadék vizsgálata vagy az agyi szkennelések.

Korábbi kutatások már feltárták, hogy az Alzheimer-kórral összefüggő agyi változások jól ismert biomarkere, a p-tau217 fehérje, amely a betegségben szenvedők agyában más káros fehérjék, béta-amiloidok és tauk felhalmozódásával egyidejűleg emelkedik, írja a hvg.hu.

Azért is ígéretes a Göteborg Egyetem szakembereinek kutatása, amelynek eredményét a Jama Neurology folyóiratban osztották meg, mert a mostani vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a vérvizsgálatok ugyanolyan pontosak lehetnek, mint az invazív és drágább tesztek annak előrejelzésében, hogy valakinek Alzheimer-kórra utaló jelei vannak az agyában.

Ha pedig az eredmények elég egyértelműek ahhoz, hogy ne legyen szükség további nyomon követési vizsgálatokra egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, az jelentősen felgyorsíthatja a diagnózis felállítását a jövőben. A teszt jelenleg még csak kutatási célokra használható, de a kutatásvezető szerint hamarosan klinikai használatra is elérhető lesz.

Egyébként nem csupán a vérvétel jelenthet ígéretes módszert az Alzheimer-kór diagnosztizálására. Nemrégiben kiderült, hogy a bél mikrobiótája is árulkodhat arról, hogy valakinél már elkezdett kialakulni e szellemi hanyatlással járó betegség, így egy egyszerű székletminta segíthetne felismerni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.