Alabama állam főügyésze szerdán arra kérte az állam legfelsőbb bíróságát, hogy engedélyezze a második kivégzést nitrogén-hipoxiával, miután a múlt hónapban az állam elsőként végzett ki elítéltet a halálbüntetés új módszerével.

Alabama azóta felajánlotta, hogy segítséget nyújt más államoknak, amelyek nitrogéngázzal kívánják végrehajtani a kivégzéseket, egy olyan módszerrel, amelyet Alabama „az ember által ismert legfájdalommentesebb és leghumánusabb kivégzési módszernek” nevezett, viszont az emberi jogi csoportok ezt is kegyetlennek és kínzónak ítéltek – írja a Reuters

Már több mint húsz éve vár a halálra

Steve Marshall államügyész indítványt nyújtott be, amelyben arra kérte a bíróságot, hogy engedélyezze az alabamai büntetés-végrehajtási minisztériumnak Alan Eugene Miller kivégzését, aki 2000 óta van halálra ítélve. A férfi 1999-ben két munkatársát és egy korábbi munkatársát gyilkolta meg. Millernek korábban 2022-re tűzték ki a kivégzés időpontját, de az utolsó pillanatban tett jogi lépések miatt elhalasztották. 

Az első elítélt, akit nitrogéngázzal végeztek ki, Kenneth Smith volt, aki lélegzete visszatartásával próbált védekezni. A Népszava szerint a kivégzés 22 percen át tartott, a szemtanúk szerint pedig különösen kegyetlennek tűnt. A leszíjazva fekvő férfi rángatózott, vonaglott, zihált, a szemei kifordultak. Mindezt azok után és annak ellenére, hogy Alabama kijelentette, hogy a nitrogéngázzal történő kivégzés a leghumánusabb kivégzési módszer, amit valaha alkalmaztak. Az állam azt jósolta, hogy Smith kevesebb mint egy perc alatt elveszíti az eszméletét, és nem sokkal később meghal. Smith azonban úgy tűnt, hogy a nitrogén beindítása után még percekig eszméleténél maradt.

Túlélte a méreginjekciót, végül 35 év halálsor után 22 perc haláltusa várt rá

Egy sokkos állapotba került szemtanú számolt be a bérgyilkosságért elítélt Kenneth Eugene Smith nitrogéngázos kivégzéséről. Az alábbi sorokat csak erős idegzetűek olvassák!

Marshall egy utólagos nyilatkozatában azt mondta, hogy Smith kivégzése bebizonyította, hogy a nitrogénnel való kivégzés „hatékony és humánus módszer”.