Az EU 4 milliárd eurós állami támogatási beruházást jelentett be elektromos akkumulátorokat, hőszivattyúkat és napelemeket, gyártó új gyáraknak, mivel a zöld technológiák gyártásának és elterjedésének felgyorsítására, valamint az olcsó kínai import elleni küzdelemre törekszik – írja a The Guardian.

A svéd Northvolt akkumulátorgyártó 92 milliárd euró állami támogatást kap egy új gyár építéséhez a németországi Heide városában, míg Franciaországban a tiszta technológiákat előállító gyárak széles köre 2,5 milliárd euró állami támogatásban részesül.

A beruházások részét képezik az EU azon küldetésének, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, és nettó nulla gázkibocsátással rendelkezzen, de cél az is, hogy elszigeteljék a kínai autógyárak, napelemgyárak és más zöldtechnológiai gyárak egyre növekvő versenyét.

Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában és Spanyolországban hasonló programokat hagytak jóvá, összesen 9,1 milliárd euró értékben, és több más program is előkészítés alatt áll.

Az EU szerint a Northvolt gigagyárának szánt pénz lehetővé tenné, hogy „az Egyesült Államok helyett Európában állítson elő akkumulátorcellákat”.

Ez az első állami támogatás, amelyet egy olyan különleges program keretében hagytak jóvá, amelynek célja, hogy megakadályozza a gyártási létesítmények tengerentúlra csábítását a nagyobb, külföldi támogatások ígéretével. Európa már most is érzi, hogy Kína előnyösebb, az olcsóbb elektromos autók gyártásában.

A múlt hónapban az európai vezetők megállapodtak abban, hogy három évre felfüggesztik az Egyesült Királyságba exportált uniós elektromos autókra és az EU-ba exportált brit elektromos autókra kivetett 10 százalékos vámot, mivel attól tartanak, hogy a fogyasztók számára megnövekedett költségek további előnyhöz juttatják a kínai versenytársakat.

Az EU szerint a Franciaországnak szánt közel 3 milliárd eurós állami támogatás az akkumulátorok, napelemek, szélturbinák és hőszivattyúk gyártását, valamint a kulcsfontosságú alkatrészek és kritikus nyersanyagok ellátási láncait fogja támogatni.

Tavaly az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy vizsgálatot indít az autóiparnak nyújtott esetleges kínai támogatások ügyében, ami kereskedelmi háborúval fenyegetett.

Az év végén tett pekingi látogatása során azonban megpróbálta meggyőzni a kínai tisztviselőket, hogy az európai piac nem lesz nyitott, ha kiderül, hogy tisztességtelenül versenyez a helyi vállalkozásokkal.

Újabb napelem kalkulátorral oszthat-szorozhat

Tovább bővült az online elérhető napelem kalkulátorok száma, a Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja is elindította számolási rendszerét.Bővebben --->