Az egy Facebook-csoportból kinőtt civil szervezet a most elindított napelem kalkulátorával azt kívánja elérni, hogy felhasználók láthassák, mennyit veszítenek a bruttó elszámolással. 

Céljaik között szerepel egyebek mellett, hogy egy biztonságos, az Európai Unió (EU) minden megújuló erőforrásra vonatkozó irányelvének megfelelő jogi környezet jöjjön létre Magyarországon.

A platform azt is „zászlójára” tűzte, hogy olyan példaértékű, pártfüggetlen, civil összefogást kíván létrehozni, mely a háztartási méretű napelem-tulajdonosokat összefogja és minden egyéb, egyéni vagy politikai érdektől mentesen, egységesen képviseli érdekeiket.

Honlapjuk szerint kalkulátoruk egy hozzávetőleges értéket számol és nem tartalmazza a szolgáltatók által meghatározott különféle egyéb (rejtett) költségeket, például „szolgáltatói alapdíjat”.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM). év eleji tájékoztatása szerint

a családok 2024. január 15-étől választhatnak majd kivitelezőt a Napenergia Plusz Programban regisztrált cégek közül.

Támogatási kérelmeket a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be. 

A január közepén megnyíló, telepítést támogató programban egy ingatlanra akár 5 millió forint támogatás nyerhető el napelem és tároló együttes létesítéséhez.

A teljes dokumentáció naprakész formában elérhető a támogató NFFKÜ https://napenergiaplusz.nffku.hu/ pályázati felületén.