Rémálommá vált egy nő nyaralása, amikor kiderült, hogy titokban rögzítették, amint átöltözik egy Airbnb-n bérelt ingatlanban. A lakás tulajdonosát azzal vádolják, hogy évekig kémkedett a bérlők után.

A Dívány cikke szerint az Airbnb egyik képviselője tavaly év elején beismerte, hogy az elmúlt évtizedben több tízezer hasonló esettel keresték fel az érintettek az ügyfélszolgálatukat.

Az alkalmazott a bíróság előtt tett tanúvallomása során azt is elárulta, hogy amikor egy vendég panaszt tesz rejtett kamera használatára, a vállalat nem értesíti a bűnüldöző szerveket, még akkor sem, ha gyermekek is érintettek. Ehelyett inkább belső vizsgálatok keretében keresik meg a házigazdákat a panaszokkal kapcsolatban.

Azonban ez a lépés a rendőrség szerint akadályozhatja a nyomozást, mivel időt ad a gyanúsítottaknak a bizonyítékok megsemmisítésére. Az Airbnb lépései így nem a bérlőket védik, hanem arra irányulnak, hogy megakadályozzák a rövidtávú bérleti piac szabályozását.

A hatóságok több ezer ily módon rögzített felvételt szereztek meg a szállásadóktól. A hálószobákban és fürdőszobákban elhelyezett rejtett kamerák a vendégeket a legintimebb pillanataikban rögzítették.

Az Airbnb a CNN-nek eljuttatott közleményében arról ír, hogy a rejtett kamerás panaszok ritkák, de ha mégis előfordulnak, akkor ők gyorsan intézkednek, adott esetben el is távolíthatják a szállásadókat a platformjukról.

Airbnb-rémálom: turistának adták ki magukat a lakásfoglalók

Észak-Karolinában két vendég nyolc hónapra jelentkezett be egy Airbnb-lakásra, majd a foglalás lejárta után sem voltak hajlandók elhagyni a szállást.