Egy friss tanulmány szerint a szubszaharai Afrika megújuló energiaforrásokba való befektetéseinek az ötszörösére kell nőniük ahhoz, hogy a globális kapacitás 11 500 gigawatt tiszta energiára való növelése 2030-ra teljesülhessen.

A tavalyi klímacsúcson (COP28) a kormányok abban állapodtak meg, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiával működő létesítményeinek a számát a világon, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák.

A Bloomberg által ismertetett jelentés szerint a szubszaharai Afrikának a 2023-as 20 milliárd dollárról évi 100 milliárd dollárra kellene növelnie a beruházásokat 2030-ig, hogy hozzájáruljon a globális cél teljesítéséhez. 

A Climate Analytics tanulmánya regionális referenciaértékeket javasol, amely alapján kiszámítja a szükséges finanszírozás összegét. Ez alapján globálisan 2024 és 2030 között évi 2 billió dolláros befektetésekre lenne szükség.

A portál ennek kapcsán megjegyzi, hogy a szubszaharai Afrika jelenleg a világ legkevésbé villamosított régiója: lakosságának több mint fele nem jut áramhoz, a kereslet viszont a következő évtizedben megduplázódik majd. 

A megújuló energiaforrások afrikai kiépítését támogató finanszírozás sürgős és gyors növelése nélkül milliók maradnak le a megújulók forradalmának előnyeiről – tisztább levegőről, olcsóbb áramról és nagyobb energiabiztonságról. Sokkal többet kell tenni a megújulók mobilizálása és a hálózatbővítés érdekében a kevésbé gazdag országokban

– áll a kutatásban.

tanulmány által felvázolt forgatókönyv szerint Afrikának 2030-ra 300 gigawattra kellene növelnie a megújuló energiaforrások kapacitását, 2040-re pedig körülbelül 60 gigawatt fosszilis tüzelésű energiaforrást kellene megszüntetnie. Ezzel szemben Európának 2035-re 1500 gigawatt „piszkos energiát” kell nyugdíjba küldenie.

Jön az ötödik ipari forradalom: sokan örülhetnek

Sürgető a tiszta energiára való átállás hazánkban, mert több mint 5 millió kisfogyasztónál eléri a földgáz használatának aránya az 50 százalékot, jóval meghaladva az EU-s átlagot. Közben Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta: 20 évvel meghosszabbítaná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű működési engedélyét.