Az afganisztáni tálib hatóságok megakadályozták, hogy mintegy száz afgán nő egyetemi ösztöndíjjal az Egyesült Arab Emírségekbe utazzon – idézi az MTI Kalaf Ahmad al-Habtúr dubaji milliárdost, aki az afgán diákok tanulmányait finanszírozta volna.

A dubaji székhelyű Habtoor Group cégcsoport vezetője és alapító elnöke a korábban Twitter néven ismert X közösségi oldalon közzétett videóban elmondta: a diáklányoknak szerda reggel kellett volna az Egyesült Arab Emírségekbe repülniük Kabulból, ám a tálib kormány nem engedte, hogy felszálljanak a repülőgépre.

„Pedig már kifizettük a repülőgépet, megszerveztünk nekik mindent, szállást, oktatást, biztonságos szállítást”

– mondta a milliárdos.

Habtúr közzétette az egyik afgán diák hangfelvételét is, aki elmondta, hogy férfi kísérővel akartak felszállni a járatra, de a kabuli repülőtéri hatóságok ezt megakadályozták. A tálibok ugyanis nem tiltják az afgán állampolgároknak, hogy elhagyják az országot, de általában megkövetelik, hogy a nagyobb távolságra és külföldre utazó afgán nők férfi kísérővel utazzanak.

A hatalomba való visszatérésük – 2021 augusztusa – után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről és a közigazgatásból. Azt is megtiltották többségüknek, hogy az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezeteknek dolgozzanak.

Borzalmasabb a szén feltámadása, mint gondolnánk

Az Afganisztánban a 2021. nyár végén hatalomra került tálib rezsim a szénbányászatban talált olyan gazdasági potenciált, amelyből jelentős exportbevételre tehet szert. A kínai megrendelőknek, félrelökve minden etikai és biztonsági megfontolást, XIX. századi körülmények között dolgozó munkásokkal hozatják felszínre a szenet. A kézzel bányászó afgánok legalább fele csupán tinédzser. Bővebben>>>