Macron elnök a nemzet érzelmeiről beszélt, és azt mondta, hogy a gyilkosság megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan – írta a Politico. Hozzátette, semmiképp sem szeretné, ha megismétkődnének a 2005-ös zavargások. Akkor azért vonultak utcára a franciák, mert  két fiatal férfi meghalt, amikor megpróbált elmenekülni egy rendőrségi ellenőrző pontról Párizs Clichy-sous-Bois külvárosában. Az ezt követő, hetekig tartó zavargások során a fiatalok a külvárosokban csatákat vívtak a rendőrökkel és több tucatnyi autót felgyújtottak. A zavargások megszüntetése érdekében, 2005-ben a francia kormány kénytelen volt szükségállapotot hirdetni.

Villamost gyújtottak fel

Csütörtökön Macron nyugalomra szólított fel, miután

az éjszaka folyamán 180 embert tartóztattak le, akik középületeket támadtak meg, és egy villamost is felgyújtottak Párizs egyik külvárosában.

Franciaország csak most kezd kilábalni a hetek óta tartó tiltakozásból amely a törvényes nyugdíjkorhatárt 62 évről 64 évre emelő reformok miatt történt. Emellett az elnöknek meg kellett küzdenie az infláció miatti elégedetlenséggel és az ukrajnai háború által kialakult nemzetközi helyzettel is. Csütörtökön Brüsszelbe vette az irányt, ahol uniós vezetőkkel tárgyalt.

Az elszegényedett negyedekben a gyerekeknek elegük van, mert állandóan rendőri ellenőrzésekkel kell szembenézniük, a zsaruk miatt minden reggel félelemmel a gyomrukban ébrednek 

– mondta Chloé Morin francia politikai elemző.

A francia elnök tudja, hogy gyorsan fokozódhatnak Franciaországban a rendőri brutalitás vádjával kapcsolatos zavargások. A 2018-as és 2019-es sárgakabátos tiltakozások során az erőszak felpörgött, amikor a tüntetők az utcákra vonultak és többször összecsaptak a rendőrökkel.

Robbanás Párizs belvárosában, egyelőre balesetként kezelik

Robbanás történt szerda délután Párizs belvárosában, az 5. kerületi Alphonse-Laveran téren, a Saint-Jacques utca közelében - közölte a helyi polgármesteri hivatal. Szemtanúk a francia hírtelevíziókban arról számoltak be, hogy a robbanást megelőzően erős gázszag terjengett a környéken. Bővebben >>>