Írország július 1-től meghirdette az „Our Living Islands” elnevezésű programot, amelynek segítségével a lakosság fogyását szeretné megállítani 23 kisebb szigetenten, az ország nyugati partjai közelében, amelyeket még hidak sem kötnek össze a szárazfölddel. Az egyik Aran szigetcsoporthoz tartozó Inishmore lélegzetelállító tájait A sziget szellemei című hollywoodi filmből is ismerhetjük.

„Akik a nyüzsgő mindennapoktól távol szeretnének maguknak otthont teremteni, Írországban is megtehetik, és még egy kis kezdőtőkét is kapnak hozzá" – írja a Travel News.

Különösen csábító a több mint 30 millió forintnak megfelelő (84 ezer eurós) pénzinjekció, amit azok kapnak, akik vesznek egy 1993 előtt épült, legalább két éve üresen álló, lepusztult házat, felújítják, majd laknak is benne.

Pénz a felújításra

A hatóságok pontosan meghatározták, mire lehet fordítani a pénzt, ez lehet például a homlokzat kifestése vagy a padló javítása – számolt be róla turizmus.com

Az ír szárazföldön már van egy ehhez hasonló akció, amely Croí Cónaithe néven fut, az ennek keretében juttatott pénzösszegek azonban nem ilyen magasak. Valószínűleg a szigeteken körülményesebb és drágább a házak felújítása, mivel a szükséges infrastruktúra gyakran hiányzik. Tavaly hasonló program Skóciában is indult.