Az Ulászló utca 58. története majdnem száz évvel ezelőtt kezdődött, először tüdőgondozót építettek oda, majd orvosi rendelőként, védőnői intézményként működött 2013-ig. Azonban jó ideje elhagyták a gyógyítók, azóta a telken lévő két, 1-2 emeletes épület lepusztult, veszélyessé vált, a kert pedig annyira elvadult - olvasható a portálon.

A telek egyharmadnyi tulajdonrésze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül az államé volt 2015-ig, mígnem az előző, fideszes kerületvezetés kérésére az állam átadta ezt a részt, így a teljes telek önkormányzati tulajdonná lett. Egy fontos kikötés volt: 2030-ig nem idegeníthető el, azaz nem adható el az ingatlan.

Szintén az előző kerületvezetés megterveztetett egy 42 lakásos, hatszintes, két összekapcsolt tömbből álló társasházat a telekre, de ott ezzel le is állt a történet. Az ellenzéki összefogás átvette a kerület vezetését 2019-ben, és a projektet is leporolták. Úgy döntöttek – részben a kormányzati elvonások miatti kiesések fedezésére –, hogy a kerület tulajdonában álló egyes ingatlanokat eladják. A saroktelek is rákerült az eladandók listájára. A környékbeli civilek ezért aktivizálódtak, és a sok fa kivágásával járó, várhatóan nagy forgalmat generáló, a nyers zöld placcot szinte megsemmisítő építkezés és persze az ingatlan eladása ellen keltek ki.

A kerület vezetésének visszakozása várható volt, miután a képviselő-testület egyre nagyobb része foglalt állást az ősfás terület beépítése ellen.

László Imre elmondta, hogy nehéz örökséggel vették át a vezetést, amelynek része volt a saroktelek is. Szerinte a beépítési dokumentumokat örökül hagyták rájuk, a korábbi fideszes kerületvezetés döntött erről.