Az újbudai önkormányzat tájékoztatása szerint a magántulajdonban lévő telken a Bayer Construct húzna fel egy 270 lakásos társasházat, amelynek magassága a 11 métert is elérheti.

Az építkezésről beszámoló rtl.hu úgy tudja, az utóbbi napokban a rendőrség többször is járt a helyszínen, ahol a Bayer Construct autói jelentek meg, a munkások pedig tereprendezési munkákba kezdtek, a hatóságokat állítólag a lakók hívták ki, akik szerint szabálytalanul irtották a növényzetet a Hosszúréti utcában.

A BRFK közölte:

A rendőrök megállapították, hogy a magántulajdonban lévő területen a tulajdonos megbízásából végeztek tereprendezési munkálatokat, ami a gaz levágását, a cserje és bozót irtását foglalta magában, fákat nem vágtak ki. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, rendőrségi eljárás nem indult. A keletkezett iratokat a kerületi önkormányzatnak küldik meg annak vizsgálata érdekében, hogy a tereprendezés önkormányzati rendeletbe ütközött-e.

A lakók szerint a klímaválság idején megengedhetetlen a fák kivágása, ráadásul úgy vélik: nem lesz elég hely az amúgy is hiányos infrastruktúra kiépítésre. 

A néhány napja megindult munkák mindenesetre leálltak, azt pedig az önkormányzat vizsgálja majd, hogy a cég a szabályoknak megfelelően végezett-e tereprendezést.

A helyi lakosok által készített felvételeken látszik, hogy munkagépek dolgoznak a területen, a tiltakozás egyik vezetője, Bodainé Klotz Adrienne pedig azt mondta, mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák a zöldterület beépítését, részben ez hűti le ugyanis a környék klímáját.

Az építkezés ellen a helyiek indítottak petíciót is, amit már több mint háromezren írták alá.

Az MSZP-s Keller Zsolt, helyi önkormányzati képviselő az rtl.hu kérdésére elmondta,

szinte biztos, hogy sem az önkormányzat, sem a főváros nem sajátítja ki ezt a területet, az ugyanis legalább 4-5 milliárd forintba kerülne, ekkora forrás pedig nem áll rendelkezésükre. Jogilag sem tudják megakadályozni azt, mert az engedélyeztetés meg már a kormányhivatalokhoz tartozik.

 Az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a céggel, egy korábbi egyeztetésen azt már sikerült például elérniük, hogy az eredetileg tervezett 450 lakás helyett 270 épüljön, 12,5 méter helyett csak 11 méteres legyen a társasház, növényekkel teli teteje lesz, a törvényben előírt lakásonkénti 1 parkolóhely helyett pedig másfelet telepítenek majd.

A Bayer Construct azt is vállalta, hogy befizet az önkormányzatnak 150 millió forintnyi infrastrukturális hozzájárulást, valamint épít egy 1100 négyzetméteres játszóteret is, amit mindenki használhat majd.