Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek, áldozatok nem voltak. A közlemény értelmében „a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel", a környéken a sugárzási háttér nem változott, nem haladja meg a természetes háttérértékeket, és megfelel az erőműegységek normális működésének.

NATO-főtitkár: Ukrajnának át kell gondolnia, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a tárgyalóasztalnál

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon. Jens Stoltenberg a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyőződése, hogy az orosz fegyveres erők győzelmet arathatnak az ukrajnai hadszíntéren, és éppen ezért el kell juttatni hozzá azt az üzenetet, hogy Oroszország nem fog győzni. Minél világosabban üzenjük ezt meg szavakban és cselekedetekkel, annál nagyobb valószínűséggel jön rá Putyin elnök is arra, hogy nem győzhet, és tárgyalnia kell egy olyan békéről, amely biztosítja Ukrajna fennmaradását szuverén, független országként – fogalmazott a vasárnapi BBC-interjúban a NATO-főtitkár.

Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Sarapovka községben egy, az orosz légvédelem által lelőtt ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet szilánkjai eltaláltak egy személyautót, amelyben egy hattagú család utazott; egy fiatal nő életét vesztette, a többi öt utas pedig megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium által vasárnap kiadott napi hadijelentés szerint egyébként az orosz hadsereg 23 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük 11-et Avgyijivkánál. A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 920 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 375-en az Avgyijivka és mintegy 370-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy NATO-országok által szállított tengeri drónokat tároló raktárt, két, Sz-300-as légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy német gyártmányú Panzerhaubitze-2000-es típusú önjáró, valamit öt amerikai M777-es és két M-119-es vontatott tarackot, egy Uragan és egy Grad sorozatvetőt, HIMARS és Uragan sorozatvetők négy rakétáját, továbbá 293 drónt.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna vereséget fog szenvedni az amerikai támogatás nélkül

Ukrajna vereséget fog szenvedni, ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást - jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
 „Világosan meg kell mondani a kongresszusnak: ha nem segít Ukrajnának, akkor Ukrajna el fogja veszíteni a háborút" – mondta az ukrán államfő a kijevi vezetést támogató külföldi zenészekkel, színészekkel, tudósokkal, illetve üzletemberekkel folytatott online beszélgetésben.
A videót az ukrán elnök Telegram-oldalán tették közzé. Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg kénytelen lesz visszavonulni, amennyiben Washington nem biztosítja Kijev számára a szükséges támogatást. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója közölte, hogy kritikus jelentőségű az ukrán vezetés szempontjából a segélyek halogatása, mivel nem tudják ellensúlyozni az amerikai támogatást. Mint fogalmazott, a kongresszusban folyó viták ártanak Washington nemzetközi megítélésének és demoralizálólag hatnak a partnereire is.