A lengyel kormány azt tervezi, hogy felhatalmazza a helyhatóságokat egy sajátos lakásprogram indítására - derül ki a Notes from Poland cikkéből.

Lehetővé tennék, hogy az önkormányzatok lakóépületté alakítsák át a kihasználatlan bevásárlóközpontokat és irodaházakat. Varsóban úgy számolnak, hogy ezzel több ezer új otthon létesülhet.

A koronavírus-járvány nyomán összesen jelentős iroda- és áruházi területek szabadultak fel - mondta Waldemar Buda fejlesztési miniszter. A törvény lehetővé teszi, hogy a helyhatóságok átminősítsék azokat az iroda- és kereskedelmi területeket ipariból lakossági hasznosításúvá, amelyet nagysága eléri a 2000 négyzetméter.

További kedvezmények

Ezt követően még arra is lehetőségük lesz az önkormányzatoknak, hogy az ingatlanfejlesztéshez igénybe vegyék a kormány kedvezményét a szociális és közösségi célú lakásépítéshez. Ezzel az állam átvállalja a lakóhely megszerzésére fordítandó összeg felét.

Az irodapiacon 2022 első negyedévében az irodaterület majdnem 14 százaléka állt üresen. Csak Varsóban 760 ezer négyzetméter, a teljes irodaterület több mint 12 százaléka volt kihasználatlan. Eközben szorító a lakáshiány a lenyel fővárosban is: a fejlesztési minisztérium tavalyi adata szerint 650 ezer otthonra lenne szükség. A gondot súlyosbítja a több száz ezer frissen érkezett ukrajnai menekült.