A befektetői ingatlanpiacnak évek óta az egyik kiemelt figyelemmel kísért területe Budapest belvárosa. A legtöbb külföldi vásárló itt fordul meg, nem titkolt vásárlási szándékkal, amely általában nem konkrét beköltözési, hanem inkább üzleti céllal történik. Bár a pandémia némileg visszavetette a turizmust, lassan azért ismét szárnyra kapott az utazási kedv és így ismét többen szeretnének a világszerte egyre népszerűbb Airbnb szállásokon is időt tölteni. S mivel ennek kereslete fellendült, így ismét több lett a külföldi befektető, aki erre a célra szeretne ingatlant vásárolni Budapest szívében. 

A vásárlási szándék tehát nem csökkent, viszont az utóbbi három évben olyan jelentősen nőttek meg a felújítási költségek, egyes vélemények szerint több mint a duplájára, hogy ez sok esetben komoly visszatartó erővel bír

– kezdte Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája, majd hozzátette:

„Nyilván változtak az ingatlanárak is, de egy felújítandó lakás megvásárlása egyre nagyobb kockázattal jár, mivel nem tervezhető a pontos költség és sok esetben a határidő betartása is nehezen működik a megfelelő szakemberek hiánya miatt.”

A Central Home tapasztalatai és saját felmérése szerint hiány keletkezett olyan ingatlanokban, amelyek letisztult, jó minőségű, ízléses felújítással rendelkeznek, legalább három hálószobásak és a Belváros közkedvelt pontjain találhatóak. Kevés olyan befektető van ugyanis jelenleg a piacon, aki relatív nagy alapterületű, felújítandó lakásokat vásárolna, valamint vállalná a kockázatot és az ingatlan ára mellett további 40-50 millió Ft-ot, vagy esetleg még többet fektetne egy-egy lakás felújításába és bebútorozásába. 

A szakértő szerint a piaci elvárások szerint a felújítások fő szempontjai között van az időtállóság, azaz, hogy a felhasznált anyagok, textúrák általánosan kedveltek és elfogadottak legyenek. Előnyben a természetes anyagok, a fa és a kő, melyek természetes érzetet kölcsönöznek. Hozzá letisztult, világos alapszínek, mint a fehér és a szürke, tágítják a teret, némi pasztellszínnel, púderrózsaszínnel vagy bézzsel vagy éppen földszínekkel, olívazölddel, homokszínnel kombinálva pedig egyben otthonosságot is sugároznak. Fontos a minimalizmus a bútorválasztásban, de a kiadásra szánt ingatlanoknál legalább ekkora szerepe van a funkcionalitásnak és a helytakarékosságnak is, például hogy igény esetén további fekhelyeket lehessen nyerni, vagy éppen megnövelhető legyen az étkezőasztal mérete. Ugyancsak vonzó lehet a régi és az új elemek harmonikus kombinációja, például 1-2 ízléses antik bútor elhelyezése a modern környezetben.

A fűtés és világítás modernizálása pedig nemcsak az ingatlan értékét emelheti, hanem a fenntartási költségeket is csökkentheti, ami vonzó lehet mind a vásárlók, mind a bérlők számára.

Növelhetik az ingatlan vonzerejét a fűtő-hűtő rendszerek, a távvezérléssel vagy időzítővel szabályozható okos berendezések, a LED-es világítótestek, a fényerőszabályzó vagy hangulatvilágítások is. 

„A mi tapasztalatunk szerint a felújított ingatlanoknak az ára az utóbbi fél évben sokkal dinamikusabban emelkedett, és a befektetők számára ez valóban kifizetődő volt, de csak abban az esetben, ha a felújítás, bútorozás stílusa a piaci elvárásoknak megfelelt. Ezek a lakások az V. kerületben, ha emeleti, utcai, jó állapotú lakásokról van szó, akkor akár 2-2,5 millió Ft-os négyzetméteráron is könnyen gazdára találhatnak” – tette hozzá a szakértő.