Egyre kevesebben tudják megfizetni a fővárosi újépítésű ingatlanokat, akik azonban mégis az új lakások mellett döntenek, egyre több extrát és csúcsminőséget szeretnének kapni a pénzükért. Tavalyhoz képest 10 százalékkal emelkedett a fővárosi átlagos négyzetméterár, ami a harmadik negyedév eladásai alapján az 1,4 millió forintot közelíti. Jó hír azonban, hogy a külső kerületekben még mindig vannak elérhető lakások akár milliós négyzetméterár alatt is.

„A gazdasági környezet, a hitelezési nehézségek, a magas infláció, az eddig folyamatosan dráguló építőanyagok és munkaerő nem hozta meg túlzottan sem a fejlesztők, sem az ingatlanvásárlók kedvét az újépítésű otthonokhoz. Az új ingatlanok árszintje az idei évben tovább növekedett, aminek köszönhetően a fizetőképes kereslet is apadni kezdett, valamint csökkenés tapasztalható az induló projektek számában is.” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Míg egy évvel ezelőtt az átlagos, újépítésű ingatlanra fordított összeg a 80,5 millió forintot közelítette, addig az idei harmadik negyedévben már 10 millió forinttal többe kerül, ha az otthonteremtés során az új ingatlanokat preferálja a vevő.

A meghirdetett újépítésű lakások tekintetében vezető kerületnek számít a XIII., a XI., valamint a IX. kerület. Az idei harmadik negyedéves adatok alapján a felsorolt kerületek közül a legdrágább Ferencváros, ahol 1,6 millió forint fölé szökött az értékesített újépítésű lakások átlagos négyzetméterára. Költséges az otthonteremtés Újbudán is, aki itt szeretne újépítésű ingatlant vásárolni, annak 1,5 millió forint feletti négyzetméterárral kell kalkulálnia, míg a XIII. kerületben meghaladja az 1,3 millió Ft/m2-t az ár.

Ennél is mélyebben a zsebükbe kell nyúlni ugyanakkor azoknak a vevőknek, akik a főváros budai oldalán szeretnének újépítésű otthonhoz jutni.

A második kerületben 2,6 millió forintra emelkedett az újépítésű projektekben elkelt lakások átlagos négyzetméterára

a harmadik negyedéves adatok alapján.

A drágaság okozta alacsony kereslet miatt megindult a fejlesztők közötti verseny, az érdeklődőket különböző akciókkal (teremgarázshely, konyhabútor, ajándék redőny, több lakás egyidejű vásárlása esetén árkedvezmény stb.) igyekeznek az adott fejlesztéshez vonzani.

Benedikt Károlyazt is elmondta, hogy az érdeklődők főként 50-60 négyzetméteres, nappali plusz egyhálós, vagy nappali plusz kéthálós, okosotthonokat keresik. Ugyanakkor kifejezetten népszerűek még a tetőteraszos, panorámás penthouse lakások is.