Nagyon nagy bajban van az építőipar: kritikus szintre, mintegy 30 százalékkal esett vissza a megrendelésállomány, a lakáspiacon pedig még ennél is rosszabb, 40 százalékos recesszió van jelen – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) adataiból. Közölték, hogy 2023-ban 37 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint tavaly. Hozzáteszik, hogy az év második fele az erős piaci versenyről és a túlélési stratégiákról fog szólni.

Az ÉVOSZ szerint több vállalkozás, valamint a tervező- és mérnökirodák sem lesznek képesek elegendő munkához jutni már idén, az élénkülő verseny dacára. Az elengedő ebben az esetben azt jelenti, hogy leépítések nélkül és piacon tud maradni a vállalkozás a következő két évben – írja a Növekedés.hu.

Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint stagnált az újépítésű lakások ára, ha a piaci korrekcióktól eltekintünk. Ugyanakkor a vásárlók és az új lakások számok visszaesett, vagyis egy nagyon alacsony ponton alakult ki egyensúlyi helyzet.

Az ÉVOSZ jelentése szerint az állami megrendeléseket csak kis mértékben fogták vissza, miközben a felújítások és a lakásépítések száma 25 százalékot csökkent. A külföldi befektetők import anyag, unión kívüli kívüli munkaerő és kivitelezői használata és a fentiek együttesen vezettek a kritikus állapotok kialakulásához.

Az ügyvezető szerint a rengeteg szabad kapacitás leköthető lett volna, ha nem zuhan be a kereslet és a kínálat a lakáspiacon, emiatt pedig nem kaptak mentőövet a szakkivitelezők.

Hozzáteszi, az elszálló ingatlanárak miatt „valahol érthető” a visszaesés, a Metrodom által épített lakások például 1,5 millió forintos négyzetméteráron kaphatók.

Ugyanakkor az infláció miatt durván megemelkedtek az építési költségek is, a jelen helyzetben pedig a legnagyobb baj, hogy nem érhető el elfogadható lakáshitel a lakásvásárlók számára.

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a lakáspiac hosszútávú kiszámíthatóságára van szükség, hogy a piaci turbulenciák jóval kisebb mértékűek legyenek.

A szakértő megjegyezte, hogy leginkább egy 5 százalékos vagy az alatti kamatozású lakáshitelre lenne szükség, ami a vevői hitelezést érdemben újraindítaná.