A Marina parti lakóparkba hónapok óta nem tudnak beköltözni a lakók a beruházó Duna Terasz Grande Kft. (DTG) és a kivitelező KÉSZ Zrt. jogi és elszámolási vitája miatt.

A több mint ezer emberre váró lakópark vevői egy nyilatkozatot kaptak a beruházótól, amelynek aláírásával megkapják a társasház megalapításáról szóló értesítőt, ezzel együtt pedig elindulhat a folyamat, amelynek végén tulajdonosként kerül rá a nevük a tulajdoni lapra.

Ezzel együtt pedig egy fizetési felszólítást kapnak az utolsó vételárrészlet befizetéséről, melyet sok vevő esetében az OTP lakáshitele biztosít. Csakhogy a bank a hitel folyósítását leállította – írja a 24.hu.

Az egyik lakó a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az OTP azt mondta: ha a folyósítást a vevő kéri, akkor azt ők teljesíteni fogják. Ám nem ez történt. A pénzintézet a lapnak azt írta, amíg nem rendeződik a vita, addig birtokbavételi engedély sincs a fedezetül szolgáló ingatlanokra, a hitelező jelzáloga pedig a tisztázatlan jogi helyzet miatt bizonytalan. Erre tekintettel, a bank jogos érdekét szem előtt tartva, nem folyósítják tovább a hiteleket.

Hozzáteszik, amint rendeződik a jelzálog érvényesíthetőségének kérdése, megtörténhet a folyósítás.

A lap megjegyzi, több lakó azért írja alá ezt a nyilatkozatot, mert a széljegy helyett akkor is jobb tulajdonba kerülni, ha még nem kaptak a lakásukhoz kulcsot. Mások úgy érzik, hogy a nyilatkozat aláírásával védettebbek, mivel tartanak tőle, hogy a KÉSZ még jelzálogot is terhelhet az ingatlanra.

Ugyanakkor ha ezen felül mégis más megoldásra kényszerülnek a vevők, akkor minden állami támogatást elbuknának.

A beruházó szerint nem tud mit csinálni, amíg a területet nem kapja meg. A kivitelező ugyanakkor azt mondja, bár elkészült a munka, nem hagyják el a területet addig, amíg az elszámolási vita tart.

Tajtékzanak a tulajdonosok, nem tudnak beköltözni a már kifizetett otthonukba

Több százan tüntettek a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakópark előtt. A lakástulajdonosok ugyanis hónapok óta nem tudnak beköltözni a beruházó Duna Terasz Kft. és az építtető Kész Építő Zrt. elszámolási vitája miatt. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->