Az adatok alapján Budapest közvetlenül Madrid és Zágráb után helyezkedik el az uniós országok központjainak rangsorában. A Duna House közleménye szerint a horvát főváros és Szófia után nálunk emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakások bérleti díjai, 17 százalékkal.

Ugyanakkor még ennek ellenére is a középmezőnyben helyezkedik el Budapest az összes vizsgált ingatlankategóriát tekintve, a Brexit miatt pedig 2023-ban London helyett Dublin lett a legköltségesebb lokáció.

A környező országok fővárosai közül Ljubljanában 13 százalékkal, Bécsben 11 százalékkal, Bukaresten 10 százalékkal, Pozsonyban pedig 7 százalékkal nőtt 2022-höz képest az ingatlanbérlés költsége.

A többi városban 2 és 15 százalék közötti mértékben emelkedtek a bérleti díjak. A felmérés alapján Berlin, Prága, Bécs és Ljubljana után Budapest belvárosa a legdrágább.

Ugyan a brüsszeli egyszobás lakások 10 százalékkal drágábban a budapestieknél, mintegy 980 euróért bérelhetők, azonban a háromszobás ingatlanok esetében 100 euróval jobban járhat a bérlő a magyar fővárosban.

  • A legdrágábban Dublin után Luxembourgban és Párizsban bérelhetünk lakást,
  • míg a legolcsóbban Szófiában.

A Duna House közleménye kitér arra, hogy az Eurostat felmérésében a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, vagyis nem ad képet a normál bérleti díjakról, hanem a tipikusan jó vagyon jó állapotú, jól felszerelt, korszerűsített és frekventált helyen található lakásokról.

Befektetési terepnek nézik hazánkat a kínaiak és az oroszok

Csaknem háromezer lakást vettek unión kívüli országok állampolgárai tavaly Magyarországon, a legtöbben Oroszországból és Kínából érkeztek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→