Pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a csok plusz rendelettervezetet: az észrevételeket legkésőbb december 1-ig lehet elküldeni, majd az államilag támogatott hitelkonstrukció lehetőségével az ígéretek szerint a jövő év legelejétől élhetnek a családok.

A rendelettervre reagálva, már a benne szereplő 3 százalékos kamat is nagyon kedvezőnek számít a jelenlegi piaci környezetben, ám az ennél alacsonyabb kamatot majdnem példátlannak nevezte az ingatlan.com és a money.hu közös közleményében Korponai Levente.

A money.hu vezetője azt is kiemelte, hogy a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam, ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már maguknak kell kigazdálkodniuk.

Csok plusz: a bankok ügyfélszerző csodafegyvere

Korponai Levente szerint a csok plusz-ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel induló költségeit is maximálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel.

Éppen ezért fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a csok plusz lehet a bankok ügyfélszerző csodafegyvere.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet alapján a társasházi lakások minimális alapterületének – a gyermekek számától függően – 40-60 négyzetméternek kell lennie, ez a kritérium a családi házak esetén 70-90 négyzetméter.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője felhívta a figyelmet: a csok plusz otthonok maximális alapterülete ugyan nincs korlátozva, ám a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.

Lesz elég ingatlan, amiből lehet válogatni

Az ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak csaknem 80 százaléka megfelel a feltételeknek, így a csok pluszt igénybe vevőknek bőven lesz miből válogatniuk.

A szakértők hozzáteszik: a csok plusz segítségével továbbköltöző családoknak nem kötelező eladniuk a meglévő ingatlant, ám a következő otthonuk értékének az előzőnél nagyobbnak kell lennie.

A korábbi csok-igénylők szintén élhetnek a csok lehetőségével, ám csak akkor, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó csok összegét visszafizették. 

Csok plusz babaváróval: így hozhatjuk ki belőlük a legtöbbet

A gyermekvállalás előtt álló párok számára jelentős anyagi segítséget nyújthat a babaváró hitel és a jövőre elérhető csok plusz, különösen akkor, ha ezeket kombinálni is tudják. Ugyanakkor a szűk keresztmetszet a kettő együttes felvételében az édesanya életkora. Bővebben --->