Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint.

Zömében (29 százalék) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10 százalékos önerő lehetősége, valamint esetlegesen a csok plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

A Duna House Barométer adatai szerint idén márciusban az előző év azonos időszakához hasonlítva közel duplájára, 26 százalékra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között.

A negyedéves adatok alapján a vásárlók a tavalyi éves átlagnál 1 százalékkal kevesebbet, 42,5 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak 4 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanokra volt elegendő Budapesten – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az idei év első negyedévében, a Duna House közvetítésével értékesített ingatlanok ötödére szerződtek a vevők első lakásukra, amelyek országos átlagban 72 négyzetméteresek voltak és 35,6 millió forintot fizettek értük az ügyfelek. Vidéken az első lakásukra szerződők az adásvételek 26 százalékban voltak jelen, ők átlagosan 32,6 millió forintos kiadással, 80 négyzetméter körüli ingatlanokra tehettek szert.

Budapesten a téglaépítésű lakásokat (65 százalék) preferálták a leginkább az első lakást vásárlók, az átlagos, 49 négyzetméteres téglalakás megvásárlásához 43,2 millió forintra volt szükség. Azok, akik kevesebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, a negyedéves átlagok alapján 39,9 millió forintból is szert tehettek 55 négyzetméteres, fővárosi panellakásokra.

A Pest vármegyei lokációt is előszeretettel választották első lakás vásárlása céljából a vevők, akik 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan első ingatlanukra, amelyért 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak. A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót, a szerződők 8 százaléka vásárolt itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant, amely 29,4 millió forintért.

A legtöbben 24-24 százalékban a 20 év alattiak, valamint 30-40 év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024 első negyedéve során.

 

 

 

Az alacsonyabb lakáshitel rendesen fűti az ingatlanpiacot

Az év elejéhez képest kicsit visszafogottabban, de így is jelentősen – 16 százalékkal – nőtt a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt márciusban.