A második negyedéves stagnálás után a harmadik negyedévben is alig mozdultak el lefelé az osztrák lakóingatlanárak. Legalábbis ez derül ki az osztrák jegybank friss adatiból, amelyek szerint mindössze 0,4 százalékkal lett alacsonyabb a lakásárindex a július – szeptemberi időszakban a második negyedéves 0,2 százalékos csökkenés után.

Ez azért nem tűnik eddig hatalmas visszaesésnek azt követően, hogy 2021-ben és 2022-ben összességében közel negyedével nőtt a lakások ára az országban. Persze ha az inflációt is hozzászámoljuk, akkor a lakások reálértékének visszaesése ennél jelentősebb. Ennek ellenére sokan ennél nagyobb zuhanással számoltak, hiszen nemcsak a kamatok emelkedtek, de közben szabályozói oldalról is jelentősen szigorították a jelzáloghitelek folyósítását.

Ennek hatására 2023 augusztusa és 2022 augusztusa között 59 százalékkal csökkent az újjonnan folyósított jelzáloghitelek volumene – mutattak rá a Raiffeisen elemzői.

A szomszédos ország lakáspiaca eközben egyre széttöredezettebbé válik. Ausztriában is megfigyelhető a jelenség, amelyet a magyar lakáspiacon is lehetett tapasztalni az utóbbi időben:  teljesen másként kezdett el viselkedni az új lakások és a használt lakások áralakulása.

Az újlakás árak a tavalyi és az idei harmadik negyedév közötti időszakban Bécsben 2,2, Ausztriai egészében pedig 4,6 százalékkal emelkedtek, eközben a használt lakások ára 6,9 illetve 3,5 százalékot csökkent.

Ez a nagy divergencia azonban nem a mostani negyedévnek köszönhető, hanem a korábbiaknak, a harmadik negyedévben mindegyik kategóriában nagyjából stagnáltak az árak. Az olló igazából a tavalyi harmadik negyedév magasságában kezdett szétnyílni. Az új a lakások árát ugyanis az infláció miatt emelkedő építési költségek felfelé nyomták, miközben a korszerűtlenebb használt lakások ára az emelkedő rezsiköltségek miatt csökkent.

A Raiffeisen elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy az áraknak további támaszt adhat a kínálat szűkössége. 2023 első felében 28 százalékkal csökkent a kiadott építési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest.

A bank adatbázisa szerint egyébként egy átlagos bécsi újlakás ára a harmadik negyedévben 5213 euró volt, míg a használt lakásoké 4736 euró volt négyzetméterenként. Ez 380 forintos árfolyammal számolva 1,98 millió, illetve 1,8 millió forintos átlagos négyzetméterárat jelent. Persze Budapesthez hasonlóan Bécsben is hatalmasok az eltérések kerületenként, sőt az egyes kerületeken belül is.

Kiderült, mennyit fizet budapesti albérletéért Angelina Jolie

A színésznőt nem érintik mélyen a fővárosi ingatlanárak, Buda egyik legszebb régiójában bérel lakást irdatlan pénzért. Bővebben --->