Az építőanyagok árai elérték a mélypontjukat, és érdemes kihasználni, hogy a beruházások visszaesése miatt könnyebb szakembert találni az építkezésekhez – szerepel az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) közleményében.

Az ingatlan.com pedig mindeközben arról ír, hogy a tavalyi csaknem 130 ezerről idén 110 ezerre esik vissza az adásvételek száma. Hozzátették ugyanakkor, hogy a lakóingatlan-hirdetések nem estek vissza jelentősen, helyenként még bővült is a kínálat, és alighanem vevők is lennének, de egyelőre a gazdasági feltétek javulására várnak. A döntésüket megkönnyítheti, hogy idén országos átlagban gyakorlatilag megállt a drágulás, míg az előző évben 20 százalékkal nőttek az árak.

Az ÉVOSZ a hitellehetőségek javulása és támogatások emelkedése miatt is nagyobb forgalmat vár. Az infláció mérséklődésével a banki kamatok csökkenni fognak, ezért jövőre jobb feltételekkel lehet majd hitelhez jutni. Kedvez az ingatlanpiacnak a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása, valamint a csok plusz bevezetése, amely banki becslések alapján a következő 3 évben csaknem 400 milliárd forint hitelkihelyezést eredményezhet.

Az ingatlan.com a falusi csoktól is a piac élénkülését várja, a januártól emelkedő támogatás a vidéki településeken akár nagyobb mértékű áremelkedést okozhat az előrejelzésük szerint.

A Várnegyedben és a Belvárosban a legjobb élni

A lista összeállítása során a szakemberek a 20 ezer főnél népesebb városok életminőség szempontból lényeges mutatószámait vették alapul. Bővebben --->