A kormány rendeletben kötelezi a jelentősebb bevétellel rendelkező boltokat, hogy március 1-jétől plakátokkal hívják fel a vásárlók figyelmét: egyes előrecsomagolt termékeik kiszerelése a korábbihoz képest kisebb lett. A tájékoztató plakátoknak 2 hónapig a termék mellett kell állniuk.

nemzetgazdasági miniszteri rendelete az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges lépések kiegészítéseként, a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendeletben bemutatott plakátokat jól látható helyen, legalább 80×50 milliméter nagyságú méretben kell kitenni. Ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltok a kiszerelés-csökkentés technikáját alkalmazzák.

Kép: Magyar Közlöny

zsugorinfláció elleni harcát a kormány pár hete hirdette meg, ennek következő lépése a plakátok kihelyezésére való kötelezés.

Januárban az illetékes tárca azt közölte: a fogyasztók körültekintőbb és tudatosabb vásárlási döntését elősegítve március 1-től jogszabályban kötelezi az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőket a fogyasztóik tájékoztatására. A termék mellett elhelyezett, figyelemfelhívó plakáttal hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett.