Tavaly februárban a Zoom mintegy 1300 állást, vagyis a munkaerő mintegy 15 százalékát építette le, a vállalat ezzel készül fel a „világgazdasági bizonytalanságra”. A legújabb technológiai vállalat továbbra is a hatékonyságra törekszik – mondta akkor Eric Yuan vezérigazgató. A 2023-as megszorítások a Zoom összes szervezetét érintették.

A Zoom szóvivője is úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy rendszeresen értékelik csapataikat, hogy így biztosítsák a stratégiához való igazodást. A cég szerint az elbocsátások nem az egész vállalatra vonatkoznak, 2024-ben is folytatják a felvételt olyan területekre, mint a mesterséges intelligencia és az értékesítés.

A layoffs.fyi szerint több mint 100 technológiai vállalat mintegy 30 ezer alkalmazottat bocsátott el az év kezdetéig. Március óta a január volt a legforgalmasabb hónap az ágazatban az leépítések tekintetében,

  • a Microsoft 1900 pozíciót csökkentett a szerencsejáték-részlegében;
  • a Google több száz szerepkört megszüntet a vállalaton belül;
  • az Amazon elbocsátott alkalmazottakat a Prime Video, az MGM Studios, a Twitch és az Audible részlegeiben.

A Zoom melletti Okta, (amely szolgáltatás hozzáférést biztosít a legfontosabb munkák elvégzéséhez szükséges eszközökhöz) a héten jelentette be, hogy 400 alkalmazottat, vagyis a munkaerő mintegy 7 százalékát bocsájtja el.

A Zoom népszerűsége robbanásszerűen megnőtt a Covid-19 világjárvány kezdetén.

Sokan a videokonferencia-platformhoz fordultak, hogy kapcsolatban maradjanak kollégákkal, barátokkal és családtagokkal. De ahogy a járvány alábbhagyott, és sok dolgozó visszatért a személyes munkavégzéshez, a Zoom elhasalt. A cég részvényei 10 százalékot estek az idén, és csaknem 90 százalékot estek vissza a 2020 októberi rekordmagassághoz képest.

Eközben márciusban ismét megkísérli a tőzsdei bevezetést a Reddit. Értesülések szerint azonban már csak fele annyit érhet a cég, mint 2 évvel korábban.