2020 elejéhez képest ötször több a zöld rendszámos jármű Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A 2024 januári adatsor szerint több mint 88 ezer gépjármű közlekedik már hazánkban világoszöld hatósági jelzéssel. Négy éve még csak 17 ezer volt belőlük, számuk így ötszörösére nőtt az évtized eleje óta.

A tisztán elektromos gépkocsiknál azonos időtávon még gyorsabb ütemű, hat és félszeres a bővülés. Idén februárban számuk minden bizonnyal meghaladja majd az ötvenezret.

Környezetkímélő motorkerékpárból kis híján félezer, tisztán elektromos autóbuszból több mint kétszáz járja már a hazai utakat.ó A tisztán elektromos teherautók darabszáma 2024 januárjában múlta felül a háromezret.

A zöld rendszámos állomány 56 százaléka kizárólag elektromos hajtású, a teljes flotta 60 százalékát vidéken helyezték forgalomba.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia – közli a minisztérium, majd azzal folytatja, hogy

a károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés felel, e környezetterhelés túlnyomó részét a közúti forgalom okozza.

A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése.  A korszerű járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. 

A kormány 30 milliárd forint keretösszegű programmal támogatja a vállalkozásokat a tiszta és csendes személyautók és haszongépjárművek beszerzésében. A hétfőn megnyílt kiírásra ma reggelig 1300 pályázat érkezett be 6,3 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb járműkategória a személygépkocsiké, több mint 1200 darabbal, de kisteherautóból is több mint négyszázat vásárolnának vissza nem térítendő támogatással a már jelentkezett cégek.