Új adatokkal igyekszik alátámasztani a WHO azt a javaslatát, amely szerint különadókkal kellene sújtani az olyan egészségtelen termékeket, mint a szeszes italok és a cukros üdítők – írja a Privátbankár.

WHO szerint a nemzetek kormányai nem használják az adóztatás lehetőségét arra, hogy egészségesebb életmódra ösztönözzék a lakosságot. Pedig évente 2,6 millió ember hal meg túlzott alkoholfogyasztásmiatt, további 8 millió pedig az egészségtelen étkezés miatt.

A szervezet ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy ha magasabb adót vetnének ki az egészségtelen termékekre, kevesebbet vennének az emberek, így nem okoznának olyan nagy halálozási arányt.

  • Jelenleg a világ 108 országban létezik a magyarhoz hasonló adóztatási rendszer (chipsadó). 
  • Az alkoholos italokat 148 országban adóztatják, de több ország is kivételt tesz a borokkal.
  • A jövedéki adó a legkelendőbb márkák esetén átlagosan 17,2 százalékkal teszi drágábbá a söröket és 26,5 százalékkal az égetett szeszes italokat.
A WHO tanulmánya szerint,

ha a szeszes italok árát 50 százalékkal megemelnék, akkor 50 év alatt 21 millió ember halálát tudnánk elkerülni, ráadásul ezzel 17 ezer milliárd dollárt adóbevételt termelnének a nemzetek.

Félő azonban, hogy a drasztikus adóemelés hatására felpörögne feketepiac, hiszen a múlt század elején az Amerikában bevezetett szesztilalom közel sem tudta visszaszorítani az alkoholfogyasztást. Erre Rüdiger Krech, a WHO egyik vezetője azt mondta: „a szervezet szakértőit nem befolyásolják a bonyolultabb gazdasági-társadalmi összefüggések, csak arra tudnak gondolni, hogy a magas adók egészségesebbé tennék az embereket és növelnék a kormányok adóbevételét.”

Így változtatja meg az életünket az új adócsomag

Végigmegyünk többek közt az áfa, a tb, az szja és a szocho változásain. Ha többre kíváncsi−−−>